Liga Perdana Berita

Mason Greenwood faktor utama dalam strategi perpindahan Manchester United musim panas depan

Erling Haaland, Kylian Mbappe, Lautaro Martinez dan Harry Kane – ini adalah empat nama terbaru yang akan dikaitkan dengan perpindahan ke Manchester United setelah laporan mendakwa minggu ini bahawa Edinson Cavani, 34, akan meninggalkan Old Trafford pada akhir musim.

Setelah bertahun-tahun melakukan aktiviti terkawal, dan sebahagian besarnya tanpa kesan besar, di pasaran perpindahan, United akhirnya bertindak dengan cara yang sesuai berpatutan dengan kelab dengan kedudukannya dan para peminat akan berharap kemasukan Jadon Sancho dan Raphael Varane baru-baru ini memberi isyarat perubahan arah baru setelah tunjuk perasaan penyokong Mei terhadap Glazers.

United nampaknya telah menyelesaikan kerentanan mereka di sayap kanan dan bek tengah dengan dua penambahan terakhir mereka tetapi, ketika mempertimbangkan keperluan mereka untuk mendapatkan pemain tengah bertahan memandangkan bahawa Cavani hanya tinggal satu musim lagi, Red Devils perlu meneruskan merancang lebih awal untuk mendapatkan yang terbaik dari pemain kelas dunia pasaran pertukaran.

Walaupun pada masa ini sebelum jendela perpindahan sekarang ditutup, sudah jelas bahawa menandatangani pemain tengah dan penyerang tengah akan menjadi keutamaan langsung United tahun depan. Kylian Mbappe dari PSG semestinya tersedia dengan pertukaran percuma, walaupun pilihan penyerang Perancis itu jelas adalah untuk bergabung dengan Real Madrid sekiranya dia akhirnya meninggalkan Paris Saint-Germain. Dalam kes Haaland dan Kane, kedua-duanya mempunyai bayaran dan upah yang besar.

Tanpa Cavani, United mungkin dipaksa untuk berbelanja dengan pemain bertaraf dunia untuk meletakkan asas kejayaan selama bertahun-tahun yang akan datang, dan di sinilah Mason Greenwood yang berusia 19 tahun kemungkinan besar akan mempengaruhi keputusan itu.

Sejak Greenwood muda, bermain di barisan akademi United, menerangi malam musim sejuk yang gelap dan suram di Leigh Sports Village, selalu dinyatakan bahawa dia berpotensi untuk berkembang menjadi salah satu penyerang pilihan pertama kelab untuk dekad baru.

Setelah memulakan awal musim yang agak goyah, pemain berusia 19 tahun itu akhirnya bangkit dan mengakhiri kempen dengan kuat, menjaringkan enam gol Liga Perdana dalam enam perlawanan dan dia nampaknya terus berlanjutan bentuk yang kaya, kelihatan lebih lapar daripada sebelumnya ketika dia menjaringkan gol pada hari pertama musim baru ini menentang Leeds dalam kemenangan 5-1 untuk United – petanda yang sangat memberangsangkan di awal kempen baru untuk pasukan Red Devils.

Greenwood nampaknya menguatkan badannya secara fizikal ketika dia dengan yakin memimpin serangan United terhadap Leeds, menunjukkan tenaga yang tinggi ketika menekan, kesedaran taktikal dan penamat klinikal yang merupakan salah satu tanda spesialtinya.

Ia adalah paparan matang dari Greenwood dan, jika dia dapat melakukan persembahan seperti itu secara konsisten sepanjang musim ini, bahkan juru kempen yang berpengalaman Cavani mungkin sukar untuk menggantikannya di XI permulaan Ole Gunnar Solskjaer. Tidak diragukan lagi Greenwood mempunyai momentum dan dia perlu memastikan dia mengekalkannya.

Pada akhirnya, jika pemain itu dapat mengumpulkan lebih dari 15 gol Liga Perdana musim ini dan memperoleh kepercayaan Solskjaer sebagai pemain nombor sembilan reguler, itu akhirnya dapat membantu menentukan keutamaan perpindahan bos United musim panas depan.

Sejarah menunjukkan Greenwood tentunya mempunyai kemampuan untuk melakukannya.