Liga Perdana Berita

Peminat Manchester United gembira kelab menamatkan kontrak legenda

Ramai peminat Manchester United telah menggunakan media sosial untuk menyuarakan rasa gembira mereka dengan keputusan kelab itu untuk menamatkan kontrak legenda kelab Cristiano Ronaldo selepas temu bual yang meledak-ledak yang dia telah merancangkan dan aturkan sendiri dengan Piers Morgan di rancangan Piers Morgan Uncensored.

Temu bual yang dirancang oleh kapten Portugal itu dijalankan dalam suasana yang selesa dan santai kerana butiran yang dimuntahkan bintang itu jelas pahit, jika tidak toksik, pada tahap terbaiknya, di mana dia secara tidak peduli merendahkan terutamanya Erik Ten Hag, kelab itu, pemiliknya keluarga Glazer, malah melemparkan kritikan kepada legenda kelab Wayne Rooney dan Gary Neville. Malah dia juga menggunakan istilah ‘tikus’ bila menyebutkan Rooney.

Sejurus selepas semua episod temu bual disiarkan oleh Morgan, Manchester United tidak membuang masa dengan segera mengumumkan bahawa mereka sedang mempertimbangkan tindakan yang sesuai untuk diambil dan itu kini telah menyebabkan kontraknya ditamatkan sebelum waktunya dengan serta merta.

Ronaldo sudah pasti salah seorang pemain terbaik dalam sejarah bola sepak sejak pertama kali menyertai United pada 2003. Tetapi tempoh keduanya di Old Trafford sememangnya satu bencana, dengan ramai penyokong United kini gembira melihatnya meninggalkan kelab itu.

Seorang menulis di Reddit: “Tidak boleh mengharapkan banyak lagi selepas dia pergi ke bumi yang terik dan membakar setiap jambatan yang dia ada.”

Seorang lagi menambah: “Hari yang indah. Argentina tewas, Ronaldo telah tiada, ia tidak hujan langsung dan saya mempunyai makanan India yang lazat untuk makan tengah hari.”

Orang ketiga mengucapkan terima kasih kepada Ronaldo tetapi menegaskan ia adalah panggilan yang betul: “Bagus…menolak bantuan band… jadi prestasi Ronaldo dalam Piala Dunia tidak menjejaskan keputusan kami…Terima kasih dan terima kasih untuk semua ( Kenangan yang baik.”

Seorang lagi menambah: “Wah! Itu lebih cepat daripada yang saya jangkakan. Syukurlah ia bukan kisah yang berlarutan.”

United juga dipuji kerana memperoleh “kemenangan besar” dengan mengeluarkan Ronaldo daripada kelab itu.

“Dari pihak Utd, semua perkara ini telah dimainkan dengan cemerlang. Sudah tentu ini juga yang dimahukan oleh Ronaldo, tetapi ia adalah kemenangan besar untuk Utd jika dia pergi tanpa mendapat baki gajinya. Penyerang pada bulan Januari adalah perlu, dan diharapkan kemungkinan besar sekarang,” kata seorang peminat.

Yang lain lebih pedas dalam kritikan mereka terhadap Ronaldo, dengan beberapa tulisan “Terima kasih untuk segala-galanya tetapi selamat tinggal”.

Peminat terakhir menambah serangan kejam terhadap penyerang, mengejek perayaan ‘siu’nya yang terkenal dengan menulis: “siu nanti.”

Kelab itu secara rasmi mengumumkan pemergian Ronaldo dalam satu kenyataan ringkas pada petang Selasa. Ia berbunyi:

“Cristiano Ronaldo akan meninggalkan Manchester United dengan persetujuan bersama, berkuat kuasa serta-merta.

“Kelab berterima kasih kepadanya atas sumbangan besarnya dalam dua musim di Old Trafford, menjaringkan 145 gol dalam 346 penampilan, dan mendoakan kesejahteraan dia dan keluarganya untuk masa depan.

“Semua orang di Manchester United kekal fokus untuk meneruskan kemajuan pasukan di bawah Erik ten Hag dan bekerjasama untuk memberikan kejayaan di atas padang.”

Ronaldo menambah kenyataannya sendiri selepas berita itu tersebar, menegaskan dia masih menyayangi kelab itu walaupun temu bualnya yang meledak-ledak.

Dia berkata: “Berikutan perbualan dengan Manchester United, kami telah bersetuju untuk menamatkan kontrak lebih awal.

“Saya sayangkan Manchester United dan saya sayangkan peminat, itu tidak akan pernah berubah. Namun, rasanya masa yang sesuai untuk saya mencari cabaran baharu. Saya mendoakan kejayaan pasukan untuk baki musim ini dan untuk masa depan.”