LaLiga Berita

Sergio Agüero menolak perpindahan ke Turin dua kali kerana keinginan untuk bermain bersama Lionel Messi

Bekas penyihir pencetak gol Manchester City, Sergio Agüero, menolak dua peluang untuk berpindah ke Turin pada musim panas sebab berharap dia dapat bergabung dengan Lionel Messi di Barcelona. Malangnya itu tidak berjaya seperti yang diharapkannya.

Itu menurut laporan oleh Sport.Es, melalui Football Italia, yang mendakwa pemain berusia 33 tahun itu adalah salah satu sasaran utama Juventus dalam jendela perpindahan musim panas terbaru. Rancangan Agüero untuk bermain bersama rakan sepasukan antarabangsanya Messi tidak terjadi, dengan yang terakhir berpisah dengan gergasi Sepanyol dan beralih ke kelab Paris barunya pada bulan Ogos.

Walaupun mengalami kemunduran, yang dibuatkan lebih kecewa dengan kepulangan kecederaan menimpa nya di Sepanyol, laporan itu menunjukkan bahawa Agüero nampaknya tidak menyesali perpindahan itu dan hampir tiba untuk membuat debut untuk pasukan Ronald Koeman.

Barcelona menge-tweet video bekas pemain Manchester City itu dalam latihan semalam, mendorong Mundo Deportivo mencadangkan bahawa dia akan kembali bertanding untuk El Clásico pada 24 Oktober.

Pengurus Koeman penuh pujian untuk Aguero, yang jelas merupakan pemain paling berprofil tinggi yang ditnadatangani Barcelona ketika musim panas yang bergelora ketika perjanjian untuk membawanya ke Catalonia disahkan beberapa bulan yang lalu.

“Dia benar-benar berpengalaman, sangat bagus dalam kotak,” kata Koeman kepada media kelab pada bulan Julai.

“Dia pemain terakhir, menjaringkan gol dan mari kita berharap kita dapat meletakkannya pada tahap fizikal yang baik. Saya rasa dia kurang sedikit musim lalu.

“Dia mengalami beberapa kecederaan dan tidak berada di puncak fizikal di mana anda mesti bermain tetapi kami memberi dia kemungkinan untuk mencapai tahap itu.”

Agüero dengan baik hati mengembalikan pujian kepada Koeman dalam wawancara dengan Mundo Deportivo pada bulan September.

“Hubungannya baik,” katanya. “Dia lelaki yang sungguh lurus dan itu melegakan pemain. Dia memberitahu anda jika dia menyukai apa yang anda lakukan dan juga jika dia tidak menyukai apa yang anda lakukan. Lebih baik cara ini untuk mengetahui apa yang berlaku.”

Dengan kedua-dua Juventus dan Barcelona kuat berjuang pada masa ini, Agüero tentunya penyerang sangat di perlukan.

Sekarang hanya masalah sama ada dia akan dapat memulihkan kecergasan dan penampilannya tepat pada waktunya, yang akan menjadi sangat kritikal dan penting dalam usaha Camp Nou untuk menyelamatkan musim ini.