Luar Negara Berita

RASMI: Gagal capai kata sepakat, Lionel Messi tinggalkan Barcelona

Lionel Messi akan mengakhiri kariernya selama 20 tahun bersama Barcelona setelah bintang Argentina itu gagal mencapai kesepakatan mengenai perjanjian baru dengan kelabnya.

Keputusan Messi pasti akan mencetuskan pertarungan untuk mendapatkan tandatangan pemain yang dianggap sebagai salah seorang pemain terhebat sepanjang zaman.

“Walaupun kesepakatan telah dicapai antara FC Barcelona dan Leo Messi, perjanjian itu tidak dapat diformalisasikan kerana kekangan ekonomi dan peraturan liga,” kata kenyataan dari kelab itu.

“Menghadapi situasi ini, Lionel Messi tidak akan terus bersama Barcelona. Kedua-dua pihak sangat kecewa kerana keinginan pemain dan kelab tidak dapat menjadi kenyataan.”

Pemenang Ballon d’Or enam kali, Messi, 34, bulan lalu akhirnya berjaya merangkul trofi antarabangsa utama dengan Argentina ketika menewaskan pesaingnya Brazil untuk memenangi Copa America.

Tetapi ada keraguan terhadap kontraknya di Barcelona sejak dia berusaha meninggalkan Ogos lalu sebagai ejen bebas, mengaktifkan klausa dalam kontraknya dan mengatakan bahawa kelab itu sudah lama tidak mempunyai misi besar.

Messi akhirnya bersetuju untuk menghabiskan tahun terakhir dalam kontraknya setelah kelab mengancam mahu membawa isunya ke mahkamah.

Messi menandatangani kontrak pertamanya dengan Barcelona pada tahun 2000 di atas sapu tangan ketika dia baru berusia 13 tahun, telah menjadi agen bebas sejak 30 Jun ketika kontrak lamanya berakhir setelah beraksi sebanyak 788 perlawanan untuk kelabnya.

Musim lalu berakhir dengan kekecewaan apabila Barcelona hanya dapat memenangi Copa Del Ray, dan tersingkir pada 16 terakhir Liga Juara-Juara Eropah, yang terakhir mereka menang pada tahun 2015.

Terdapat spekulasi bahawa Messi akan kekal di Barcelona selama dua tahun dan kemudian berpotensi menuju ke Major League Soccer, walaupun rakan dan bekas rakan sepasukan Barca, Neymar telah mengatakan bahawa dia sudi bekerjasama dengan Messi di Paris Saint Germain.

Barcelona menanggung hutang berjumlah beberapa ratus juta euro dan mendapat tekanan untuk mengurangkan tanggungan gaji mereka.

Kelab ini baru-baru ini menjual Junior Firpo ke Leeds United dan pemain antarabangsa Amerika Syarikat, Konrad de la Fuente ke Marseille.

La Liga pada tahun 2013 memperkenalkan peraturan kewangan fair play yang menetapkan jumlah wang maksimum yang boleh dibelanjakan oleh setiap kelab untuk skuad dan staf pelatihnya setiap musim, bergantung kepada pendapatan mereka.

Pada masa yang sama, Barcelona telah merekrut pemain baru yang diharapkan dapat menggembirakan Messi, seperti Sergio Aguero dari Manchester City dengan kontrak dua tahun.

Media Sepanyol awal tahun ini melaporkan sebanyak 555 juta euro yang dibayar kepada Messi selama empat musim dari November 2017 hingga akhir bulan lalu.

Akhbar Sepanyol, El Mundo melaporkan pada bulan Januari bahawa kontrak mega Messi merosakkan Barca, ini termasuk hak imej dan bonus berkaitan prestasi pemain itu yang dilaporkan mencecah 297 juta euro.

Namun, Messi masih belum memaklumkan sebarang perancangan terbarunya.

Tetapi Joan Laporta telah menjadikan Messi sebagai keutamaan sejak dia dipilih semula sebagai presiden Barcelona pada bulan Mac.

“Leo menyayangi Barca dan tahu bahawa kami adalah keluarga besar. Semoga itu dapat membantu kami mendorongnya untuk kekal di sini,” katanya ketika itu.