AFC Champions League

“Bedah Siasat” Gamba Osaka Bertemu JDT – 3 Gol Dilepaskan, Salah Siapa?

Apabila diumumkan bertemu juara AFC Champions League 2008, Gamba Osaka pada pusingan kelayakan akhir AFC Champions League, peminat tempatan tahu bahawa ianya akan menjadi perlawanan yang sukar buat Johor Darul Ta’zim! Mana tidaknya, mereka merupakan pasukan J1 League  dan akan bermain dalam cuaca sejuk di Jepun menjadi liabiliti buat Johor Darul Ta’zim.

Biarpun tewas, penulis amat berbangga dengan pencapaian kelab dari Malaysia ini yang menunjukkan perkembangan yang bagus buat pembangunan bola sepak Malaysia.

SEKILAS PERLAWANAN 90 MINIT!

Menurunkan barisan terbaik mereka setakat ini, Johor D.T memulakan perlawanan dengan agak laju disebabkan oleh high-line pressing yang dilakukan oleh Gamba Osaka terhadap barisan tengah dan pertahanan Johor D.T.

Awal 15 minit, Gamba Osaka berjaya mengekalkan penguasaan bola mereka dan banyak melakukan serangan di bahagian ‘flank’. Hal ini memaksa Safiq menukar ‘flow’ permainan dengan menghantar bola jauh ke bahagian kiri dan kanannya.

Johor D.T hampir mendahului hasil hantaran lolos Safiq ke bahagian kiri padang, diterima oleh Safawi namun dia gopoh dan mensia-siakan peluang terbaik Johor D.T pada minit ke-20.

Minit ke-25, Gamba Osaka berjaya menjaringkan gol melalui tandukan Ademilson untuk meletakkan mereka di hadapan sebelum Shun Nakamura menyumbat masuk gol kedua Gamba Osaka selepas 3 minit.

Situasi ketika hantaran silang dari sebelah kiri oleh Yasuyuki Konno, disambut dengan “Free Header” oleh Ademilson
Situasi yang sama dengan gol pertama, hantaran silang rendah dari sebelah kiri oleh Fujiharu kepada Nagasawa yang mempunyai ruang yang cukup luas untuk membuat keputusan.

Johor Darul Ta’zim sekali  lagi menerima peluang terbaik mereka untuk kembali dalam perlawanan pada minit ke-40 melalui percubaan 20 meter Brian Ferreira namun percubaan itu berjaya ditepis sebelum ditangkap kemas penjaga gol Gamba Osaka.

Tamat separuh masa pertama, 2-0.

Separuh masa kedua bermula dengan Gamba Osaka dan Johor D.T tidak melakukan pertukaran pemain.

Berjaya mengawal perlawanan pada awal 10 minit separuh masa kedua, Safawi Rasid berjaya melakukan satu percubaan jarak jauh namun ia tepat ke arah penjaga gol Gamba Osaka.

Gamba Osaka berjaya menambah satu lagi gol hasil tandukan Miura yang tidak dikawal pada minit ke-70 hasil sepakan sudut daripada bahagian kanan padang.

Pemain gantian Gamba Osaka, Doan hampir berjaya menambah satu lagi gol buat Gamba Osaka namun tendangannya menuju jauh ke bahagian kanan gawang gol Johor D.T.

Tamat perlawanan, 3-0

SESI ‘BEDAH SIASAT’ PERLAWANAN – 3 GOL, KESALAHAN SIAPA?

Tidak banyak yang boleh diperkatakan pada perlawanan kali ini dengan Gamba Osaka berjaya menunjukkan permainan mereka yang terbaik walaupun liga belum bermula. Penulis cuma mahu membincangkan tentang 3 gol yang dilepaskan Johor D.T! Salah siapa?

  1. ‘Hole area’ yang tidak dikawal menyebabkan Gamba Osaka mudah menjaringkan gol
  • ‘Hole area’ atau Zon 14 adalah kawasan yang menjadi kegemaran buat mana-mana pemain ofensif untuk melakukan serangan. Gamba Osaka perasan akan kelemahan Johor D.T yang jarang mengawal ‘hole area’ dan mereka menggunakan kesempatan itu untuk menyerang gawang gol Johor D.T
  1. Ketiadaan ‘No. 6’ yang sejati menyebabkan Johor D.T mudah dicerobohi
  • ‘No.6’ atau pemain tengah bertahan merupakan pemain yang berperanan penting menghalang serangan sejak dari ‘middle-third’ lagi. Amirulhadi bukanlah pilihan terbaik untuk dijadikan sebagai ‘No. 6’ memandangkan dia lebih bersifat neutral dan jarang melakukan ‘defensive work’ seperti Hariss. Penulis merasakan Shakir Shaari patut bermain dalam perlawanan ini.
  1. Gamba Osaka gemar melakukan ‘dummy’ apabila menyerang
  • Ini apa yang penulis sempat lihat sebelum perlawanan hari ini. Seperti ketiga-tiga gol mereka hari ini, mereka lebih gemar menarik pertahanan mengikut ‘dummy’ mereka iaitu pemain A untuk membiarkan serangan secara man-from-behind daripada pemain B yang berada jauh daripada pertahanan.

MAN OF THE MATCH :

 FUJIHARU (Gamba Osaka) – Terlibat dalam semua pergerakan serangan Gamba Osaka, Fujiharu berjaya membantu Shun Nagasawa menjaringkan gol kedua Gamba Osaka.