Liga Perdana Berita

Guardiola mengatakan Haaland ke Man City sebagai pengganti Aguero hampir ‘mustahil’

Pep Guardiola mengatakan hampir mustahil bagi Man City untuk menandatangani pengganti untuk Sergio Aguero musim panas ini.

Bos Manchester City, Pep Guardiola, telah menolak pasukannya dari persaingan untuk mendapatkan penyerang Borussia Dortmund, Erling Haaland, dengan mengatakan bahawa hampir mustahil untuk menandatangani pengganti Sergio Aguero musim panas ini.

Haaland, 20, berada di tangga teratas sebagai pemain paling dicari dalam bola sepak dunia hari ini, dan sumber memberitahu ESPN bahawa Dortmund, yang akan menghadapi City dalam perlawanan pertama suku akhir Liga Juara-Juara pada hari Selasa, bersedia untuk membenarkan pemain antarabangsa Norway itu meninggalkan kelab untuk €180 juta pada musim panas ini – hanya 18 bulan selepas menandatanganinya untuk €20 juta awal dari RB Salzburg.

Ayah dan ejen Haaland telah bercakap dengan Real Madrid dan Barcelona di Sepanyol pada hari Khamis, dan berada di UK hari ini untuk berbicara dengan sejumlah kelab Inggeris, dengan Manchester City, Manchester United dan Chelsea mengatasi senarai tersebut.

Kejutan terbaru adalah walaupun terdapat pengumuman minggu ini bahawa penyerang Cityzens, Sergio Aguero akan meninggalkan Etihad musim panas ini pada akhir kontraknya, pengurus City, Guardiola mengatakan kelab itu tidak bermampu membayar penilaian Dortmund sebanyak €180 juta untuk Haaland sekiranya ia memang tersedia meninggal pada musim panas ini.

“Dengan harga ini, kami tidak akan membeli penyerang,” kata Guardiola pada sidang media pada hari Jumaat. “Tidak mungkin, kita tidak mampu.

“Semua kelab berjuang secara kewangan dan kami tidak terkecuali. Kami mempunyai Gabriel [Jesus], Ferran [Torres], banyak pemain di akademi, dan kadang-kadang kami bermain dengan sembilan palsu. Ada banyak peluang besar bahawa kami tidak akan menandatangani penyerang baru untuk musim depan.

“Kami mempunyai cukup pemain dalam pasukan pertama sekarang dan pemain yang menarik di Akademi. Ini merupakan cabaran besar, kerana keadaan di dunia ini, kerana masalah ekonomi dalam bola sepak dunia, kami tidak akan menandatangani penyerang untuk seterusnya musim.”

Rombongan City menuju ke Leicester pada hari Sabtu dengan Aguero akan berada dalam skuad ketika dia bersiap untuk mengakhiri kariernya di Etihad, 10 tahun setelah tiba dari Atletico Madrid. Dia akan pergi setelah mencapai kedudukan sebagai penjaring terbanyak bukan pemain Inggeris dalam sejarah Liga Perdana dan Guardiola mengakui bahawa Aguero tidak tergantikan.

“Kami tahu betapa pentingnya dia pada masa sekarang dan masa lalu, jadi keputusan ini tidak pernah mudah,” kata Guardiola. “Tidak mungkin untuk menggantikan apa yang dia bermaksud untuk kelab ini.”