Liga Perdana Berita

Pemain baharu Chelsea lulus uji bakat untuk permulaan Fulham manakala Pochettino melepaskan pembayang berita pasukan

Mauricio Pochettino selalunya terpaksa berhadapan dengan beberapa dilema dalam laluannya menjelang pertembungan Chelsea dengan Fulham pada malam Isnin diburukkan lagi dengan ketiadaan Nicolas Jackson dan Malo Gusto akibat penggantungan.

Pochettino telah memberi persetujuan kepada Cole Palmer yang diberi permulaan Liga Perdana pertamanya untuk Chelsea dalam perlawanan mereka menentang Fulham ketika pasukan Marco Silva mengalu-alukan The Blues ke Craven Cottage pada malam Isnin dalam jangkaan pertemuan derbi London barat yang berapi-api.

Palmer telah beraksi di Stamford Bridge selepas menyertai Manchester City lewat pada jendela perpindahan musim panas dan nampaknya akan menjadi sebahagian daripada kesebelasan utama pemain Argentina itu untuk baki musim ini. Dia sepatutnya memperoleh permulaan pertamanya untuk The Blues menentang Brighton dalam pusingan ketiga Piala Carabao pada malam Rabu, selepas memberikan bantuan penting yang menyebabkan Nicolas Jackson menjaringkan gol kemenangan.

Soalan diajukan kepada Pochettino jika pemain antarabangsa England Bawah 21 tahun itu akan menjadi pemula di Craven Cottage dan pemain berusia 51 tahun itu berkata:

“Ya, mungkin, ya. Saya sangat gembira dengan prestasinya selepas hanya beberapa minggu bersama kami. Dia dapat beraksi dengan sangat baik dan cergas dalam pasukan. Dia pemain berbakat, pemain muda berbakat tetapi saya fikir dia dalam fikiran saya untuk bermula pada hari Isnin.”

Pemain Argentina yang terkepung itu jelas tidak sabar-sabar untuk memanfaatkan suasana gembira yang wujud ketika ini di kelab itu selepas kemenangan Chelsea ke atas Brighton pada minggu ini.

Dia berkata: “Saya fikir ia adalah kemenangan yang sangat penting, bukan sahaja kerana kemenangan itu meletakkan kami ke pusingan seterusnya Piala Carabao, tetapi untuk membina kepercayaan kami dan untuk keyakinan kami.

“Saya rasa satu lagi prestasi mantap yang kami terjemahkan kepada kemenangan yang diperlukan pemain, pasukan perlukan dan peminat juga perlukan. Usaha itu hebat daripada pasukan. Keadaan ini boleh menjadikan kami lebih kuat dan membuatkan kami yakin untuk hari Isnin.”

“Perkara yang paling penting ialah menyesuaikan diri dengan skuad dan pemain yang mungkin tersedia dan mencuba dan beraksi, untuk mencari cara untuk beraksi,” kata bos Chelsea itu.

“Kami boleh bermain dengan seorang penyerang atau mungkin tanpa penyerang. Saya rasa ia adalah beberapa hari yang sukar, saya perlu berfikir dan membuat keputusan.”