Liga Perdana Berita

Manchester City terbaru menyertai perlumbaan untuk menandatangani wonderkid Itali Cher Ndour dari Benfica

Manchester City dilaporkan yang terbaru menyertai perlumbaan untuk mendapatkan tandatangan wonderkid Itali dari Benfica, Cher Ndour.

Pemain tengah berusia 18 tahun itu, yang kini merupakan salah satu prospek terhangat di Eropah, menonjolkan diri dalam radar Man United pimpinan Erik ten Hag, PSG, gergasi Serie A Juventus dan AC Milan menjelang perpindahan yang berpotensi pada jendela perpindahan musim panas ini.

Sensasi remaja itu datang melalui barisan remaja di negara asalnya Itali di Atalanta sebelum berpindah ke Benfica pada usia 16 tahun pada 2020. Ndour membuat kehadiran untuk dirinya sendiri apabila dia bersinar untuk pasukan B Benfica – menjadi pemain termuda yang pernah bermain untuk mereka pada usia 16 tahun dan 269 hari – menewaskan rekod sebelumnya yang dibuat oleh bekas bintang kelab itu dan pinjaman semasa Chelsea, Joao Felix.

Pemain Benfica itu juga pernah mewakili Itali di peringkat remaja sehingga ke bawah 20 tahun dan membuat penampilan senior pertamanya untuk Benfica pada bulan Mac.

Didakwa, menurut The Sun, walaupun City berminat untuk merekrut bintang senior di bahagian tengah sepanjang musim panas, mereka juga memerhatikan perkembangan masa depan dan dengan itu melihat pemain berusia 18 tahun itu sebagai sebahagian daripada itu. Ndour menikmati perbandingan dengan idola zaman kanak-kanaknya Paul Pogba tetapi entah bagaimana tidak berminat untuk kembali ke Itali untuk bergabung dengan pemenang Piala Dunia Perancis dan bekas anak hilang Manchester United di Juventus.

Laporan itu menambah bahawa 6ft-3in-Ndour telah dipantau dengan teliti oleh pengakap City semasa beraksi untuk kedua-dua pasukan kelabnya dan Itali Bawah 20-an dan dijangka akan tamat kontrak pada musim panas, dengan hanya bayaran pampasan latihan. dibayar kepada Benfica dan Atalanta jika kelab ingin menandatanganinya, sekali gus menjadikan pemerolehan itu menarik.

Ndour – dengan kecenderungan untuk bermain di bahagian tengah tengah walaupun juga mahir dalam peranan yang lebih menyerang – telah mencatatkan 26 penampilan untuk pasukan remaja Azurri dari peringkat Bawah 15 hingga Bawah 20 dan dianggap sebagai salah satu bintang muda terbaik dalam Eropah.

Pemain tengah itu telah beraksi sebanyak 56 kali untuk pasukan B Benfica – yang bermain di peringkat kedua bola sepak Portugal – menjaringkan lima gol dan menambah satu bantuan.