Liga Perdana Berita

‘Tidak peduli jika saya tidak pernah melakukan pemain lain dengan Manchester United’: Mino Raiola mengacaukan lagi periok dengan komen kontroversi

Ejen Paul Pogba, Mino Raiola dengan senang hati kembali kepada taktik kontroversialnya lagi.

Raiola, tokoh penting dalam kontroversi sebelumnya mengenai Paul Pogba dan masa depannya di Manchester United, telah memutuskan untuk menggegarkan lagi periok baru-baru ini.

Bercakap kepada The Athletic, Raiola dengan tenang menyalahkan Sir Alex Ferguson atas pemergian Pogba dari kelab pada tahun 2012, dengan mengatakan bahawa pengurus United itu tidak mempercayai penyerang Perancis itu. Dalam autobiografinya, Ferguson telah menyebut Raiola adalah orang yang memanipulasi Pogba untuk meninggalkan Old Trafford. Tidak perlu dikatakan, Raiola kuat membantah tuntutan tersebut, dengan mengatakan bahawa dia sebenarnya mahu pemain tengah itu kekal di kelab.

“Ketika Ferguson mengkritik saya, itu adalah pujian terbesar saya yang dapat diberikan kepada saya,” kata Raiola kepada The Athletic.

“Ferguson digunakan untuk orang-orang yang masuk dan [mengatakan]: ‘Ya, tuan. Ya tuan. Ya tuan. Ya tuan.”

Pogba kemudian kembali ke Old Trafford dengan bayaran rekod kelab pada tahun 2016 tetapi spekulasi sejak itu mengenai masa depannya dengan kelab telah mendominasi tajuk utama media.

Raiola dalam pembelaan diri mengatakan bahawa pemilik kelab, Glazers, membuktikannya tepat ketika Pogba ditandatangani semula setelah Ferguson bersara sebagai pengurus pada tahun 2013.

“Yang harus saya katakan bahawa ketika Ferguson meninggalkan Manchester United, pemilik kelab [Glazers], dengan membeli kembali Paul Pogba, memberitahu saya bahawa saya betul,” tambahnya.

“Kerana saya tidak mahu membawa Paul Pogba pergi. [Ferguson] tidak mempercayai Paul Pogba.

“Jadi ketika Ferguson berkata: ‘Saya tidak menyukainya, itu adalah pujian terbesar yang dapat saya miliki. Seperti kata Sepp Blatter: ‘Saya tidak suka dia’. Hebat. Saya tidak peduli apa yang Ferguson katakan.”

Raiola sekali lagi menimbulkan kontroversi pada bulan Disember ketika dia memberitahu Tuttosport bahawa penginapan Pogba di United sudah hampir berakhir. United kemudian tersingkir dari Liga Juara-Juara dengan kekalahan ke RB Leipzig pada perlawanan seterusnya di mana Pogba bermula dari bangku simpanan.

Ketika ditanya bagaimana ucapannya mempengaruhi hubungan Pogba dengan pengurusan United, tanggapan Raiola adalah dia tidak peduli.

“Saya tidak memberikan f * ck jika saya tidak pernah melakukan pemain lain dengan Manchester United,” katanya. “Saya tidak berada di tangan mereka.

“Saya berdikari. Kami hanya mempunyai satu parti yang kami jaga – pemain kami. Dan selagi pemain kami menyukai kami, anda melakukan apa yang harus anda lakukan.”