Liga Perdana Berita

3 sebab mengapa Mourinho boleh dipecat

Menurut Express Sport, Tottenham ketika ini mempunyai tiga alasan untuk memecat Jose Mourinho walaupun Daniel Levy sepertinya belum menarik pencetus dengan Spurs dalam persaingan tiga trofi.

Berikut adalah tiga sebab mengapa Levy harus mempertimbangkan untuk memecatkan pelatih berusia 58 tahun itu, tanpa mengira semua yang telah dicapai sepanjang kariernya di Manchester United, Chelsea, Real Madrid, Inter Milan dan Porto.

Tottenham adalah sebuah kelab yang memerlukan bola sepak gaya menyerang, satu kesedaran yang membantu menjadikan Mauricio Pochettino begitu popular sepanjang tempohnya di kelab, terutamanya dengan gaya garang dari jurulatih Argentina itu yang menyaksikan kelab itu mencapai ketinggian yang besar.

Namun perkara yang sama tidak dapat dikatakan mengenai Mourinho, kerana keadaan telah merosot baru-baru ini terutama sejak kecederaan Harry Kane.

Walaupun Tottenham memulai dengan gaya yang mengagumkan pada awal musim, memenangi pertandingan dengan gaya flamboyan dengan Kane dan Son-Heung Min keduanya menjalin kemitraan yang luar biasa, mereka sejak itu kembali menjadi pasukan yang keruh untuk diperhatikan sejak cedera kapten England itu.

Pasukan itu nampak letih menentang Chelsea selain 10 minit terakhir ketika Mourinho akhirnya terpaksa melepaskan belenggu. Mereka mempunyai lebih sedikit bola berbanding lawan mereka dan juga menciptakan lebih sedikit peluang, 7 dibandingkan dengan Chelsea 16.

Mourinho diupah kerana dia pemenang. Dan Tottenham juga mempunyai beberapa pemain terbaik dalam penerbangan teratas. Tetapi strategi dan taktik bola sepak konservatif yang telah digunakan pasukannya selama bertahun-tahun kini mulai tampak ketinggalan zaman.

Pendekatan pertarungan Mourinho inilah yang menjadikannya sosok yang sangat menarik tetapi  caranya boleh dipersoalkan.

Tempoh ini, Mourinho nampaknya tidak bersemangat dengan pemain Tottenham ketika ini – Dele Alli dan Gareth Bale khususnya.

Namun dalam keraguannya, di mata pemilik Daniel Levy, kedua-dua pemain adalah aset besar.

Contohnya adalah ketika Levy merasa puas ketika Mourinho memberitahunya musim lalu bahawa Manchester United menyukai Alli, bahawa Sir Alex Ferguson sendiri adalah penyokong besar pemain itu.

Namun bos Tottenham hampir tidak pernah bermainkan pemain antarabangsa England musim ini. Sebenarnya, setelah kekalahan Chelsea, dia mengatakan Spurs ‘tidak memiliki Alli yang baik’ musim ini.

Dalam kes Gareth Bale, seorang pemain Levy selalu bermimpi menandatangani semula setelah berpindah ke Real Madrid pada tahun 2013, kisahnya serupa. Pemain antarabangsa Wales itu hanya dikerahkan, walaupun Harry Kane tidak beraksi kerana cedera.

Memandangkan pelaburan besar pasangan itu, baik secara emosional dan finansial, itu tidak mustahil untuk melihat pemilik kelab mengambil tindakan di mana Mourinho prihatin kerana tidak berminat dengan kedua-dua pemain itu.

Walaupun melihat ke masa lalu untuk meramalkan masa depan bukanlah cara terbaik untuk membaca ramalan, namun sejarah menunjukkan bahawa Mourinho sudah menunjukkan tanda-tanda awal untuk mengungkap di Tottenham, seperti yang dilakukannya di Chelsea dan Manchester United sebelumnya.

Di Chelsea, dia tidak pernah dapat mengatasi dengan tidak mendapatkan pemain yang dia mahukan. Masalah yang sama berlaku di United, dengan Mourinho dipecat setelah mengambil banyak tembakan ke arah Ed Woodward kerana kegagalannya menandatangani Harry Maguire.

Walaupun jurulatih Portugis itu masih belum melakukan terlalu banyak keributan di Tottenham, tanda-tanda amaran sudah tidak menyenangkan telah di tunjukkan.

Pertama, komennya mengenai Spurs ‘tidak mempunyai kAlli yang bagus’ pada musim ini merupakan tingkah laku Mourinho yang telah lama di kenali.

Dan keputusannya untuk tidak menjawab satu pertanyaan tentang Bale menunjukkan kesabarannya mulai kurus. “Anda tidak layak mendapat jawapan” adalah reaksi pendeknya ketika di tanya tentang pemain antarabangsa Wales it.

Setakat ini, Tottenham masih menyokong Mourinho.

Levy tidak mungkin menarik pencetus sementara ada perak yang akan dimenangi, dengan kelab itu akan menghadapi Manchester City di final Piala Carabao pada bulan April.

Tetapi alasan untuk memecat ‘Mourinho mula bertumpu. Dan hanya masa yang akan menentukan adakah urapannya dapat mengubah keadaan.