La Liga Berita

Bagaimana rehat dari wabak membantu kembalinya Barca ke La Liga

Diserang oleh banyak masalah kecederaan dan kecergasan, implikasi dari rehat yang dipaksakan pada skuad Barcelona perlu dilihat.

Istirehat itu nampaknya memberi Barca beberapa peningkatan yang berbeza. Laporan dari Mundo Deportivo, AS dan Sport mengatakan bahawa staf jurulatih Barca yang pernah dikepung sangat terkesan dengan tahap kecergasan pemain ketika mereka kembali ke latihan. Cuti rehat sekurang-kurangnya berjaya dari segi rehat dan persiapan penting untuk pemain utama.

Terutamanya Luis Suárez telah dalam perjalanan untuk pemulihan sepenuhnya dan menunjukkan tahap latihan yang sangat baik. Setelah menjalani pembedahan lutut kerana kecederaan meniskus yang serius pada bulan Januari, dia diketepikan untuk baki musim ini. Namun, rehat itu telah mempercepatkan kepulangannya dalam keadaan fizikal yang hebat. Nampaknya dia juga hampir mendapat izin perubatan sepenuhnya.

❛Sensasinya sangat baik. Saya gembira. Coronavirus telah membolehkan saya tampil dalam permainan di mana saya tidak dapat mengambil bahagian sebelum keseluruhan krisis❜

Luis Suárez

Lebih banyak berita baik untuk peminat Barca menyusul ketika pemain seperti Arthur dan Sergi Roberto yang juga bergelut dengan kecergasan mereka sebelum rehat kini juga pulih sepenuhnya. Selain itu, bahkan Leo Messi juga diberi masa rehat yang sangat diperlukan.

Semua ini pasti akan menjadi dorongan besar untuk Quique Setién dan suntikan adrenalin di tangan Barca kerana kelab ini telah dipaksa untuk bermain selama ini dengan skuad tipis macam kertas yang tidak diinginkan dengan bintang utama seperti Suárez di luar tindakan. Dia dan yang lain akan kembali beraksi, yang juga memperolihkan Setien merancang dan melaksanakan taktiknya dengan lebih baik.

Dan seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Messi yang direvitalisasi sepenuhnya, sebagai pemain tengah yang ingin sekali lagi beraksi setelah musim yang agak mengecewakan sejauh ini dengan tarafnya yang tidak dapat ditandingi, pasti akan berfungsi sebagai motivasi utama skuad Barca perlu mengatasi semua halangan. Ter Stegen telah mengisyaratkan bentuk kebangkitan Messi bila kembali ke latihan selepas rehat, saingan Barca tidak akan menyukai Messi yang dihidupkan kembali sepenuhnya.

Diharap semoga peremajaan ini untuk pemain utama dari rehat yang dipaksakan akan menjadi kunci untuk mendorong Barca untuk memperkuatkan dominasi dan kehadiran mereka di La Liga.