LaLiga Berita

Setién menyuarakan diri mengenai Lautaro Martinez, Neymar, Xavi, La Masia dan banyak lagi

Banyak yang dihebohkan di dalam dan di luar media serta gelombang udara terhadap Barca mengenai pemain mereka dalam tempoh ini, terutama dengan berita yang beredar mengenai niat Neymar yang dibangkitkan untuk bergabung semula dengan Blaugrana tidak kira bagaimana tujuan ini dapat dicapai.

Dan kami telah mendengar dari semua orang dari presiden sendiri, Neymar dan juga ayahnya, Lionel Messi, pakar, pemain bekas dan semasa dan tentunya media. Hampir semua orang.

Sesuatu individu yang berhak dan memang berlayak untuk juga memberikan pandangannya mengenai hal ini, dan isu-isu penting lain yang berputar di sekitar sirkus Barcelona tidak lain daripada penggendali Quique Setién, yang juga dinamakan “The Maestro”.

Ketika akhirnya didekati untuk pandangannya baru-baru ini, Setién dengan cara rendah hati berbicara tentang keadaan semasa dan semua berita yang dilontarkan di media seperti batu hujan dalam ribut.

Sebagai permulaan, dia mengaku bahawa dia telah memanggil ‘Xavi’ untuk meminta bantuan:

“Ketika Xavi datang, kami akan membukakan pintu untuknya dan kami akan membiarkannya masuk. Saya terfikir untuk memanggil Xavi untuk meminta pertolongannya. Dia tahu kelab ini dan dia tahu falsafah dan gaya pasukan ini.”

Mengenai keadaan pandemik dan bola sepak sekarang, Quique berkata:

“Sejujurnya, apa yang berlaku sukar dipercayai. Saya mula melatih Barcelona dan kemudian musibah menimpa kami. Beberapa hari kebelakangan ini, saya telah membaca lebih banyak mengenai coronavirus daripada bola sepak.

“Kita semua mahu menamatkan musim walaupun berada di belakang pintu tertutup. Tetapi saya mahukan jaminan bahawa tidak ada masalah yang akan berlaku. Saya harap latihan selama dua minggu sudah cukup untuk para pemain bersiap untuk bermain perlawanan lagi.”

Mengenai akademi mereka, La Masia, Setién jelas tidak berpuas hati:

“Tidak ada pemain dari La Masia yang meyakinkan saya bahawa dia layak mendapat tempat dalam pasukan pertama. Saya tidak tegas ketika menilai pemain dari akademi. Saya akan memberi peluang kepada anak-anak muda apabila saya dapat puas mereka untuk sedia untuk memenangi permainan.”

Berkenaan dengan kemungkinan Lautaro Martinez dan Neymar menandatangani, Setien berkata:

“Saya tidak pesimis atau optimis terhadap Lautaro. Saya mengagumi pemain hebat dan saya tidak mempunyai khayalan dengan pemain mana pun.

“Saya melihat kedatangan Neymar agak rumit. Saya fikir sukar bagi dia untuk tiba pada masa yang sukar.”

Nah, sekarang kita mendapat semuanya dari lelaki yang rendah hati, lembut hati tetapi kuat berdisiplin yang ditugaskan untuk melatih semua pasukan Barcelona untuk meneruskan dominasi mereka dalam dunia bola sepak yang kompetitif.

Terus tenun baton anda, Maestro!