Malaysia Berita

Piala AFF Suzuki 2018 : Aidil Akui Tugas Berat Menanti Malaysia

Aidil Zafuan mengakui bahawa Malaysia akan menghadapi cabaran besar di Thailand selepas pasukan itu seri tanpa jaringan pada separuh akhir pertama Piala AFF Suzuki di Stadium Bukit Jalil, Sabtu lalu.

Tuan rumah bermula baik pada babak pertama dan sepatutnya menjaringkan gol pada separuh masa pertama tetapi tidak dapat gagal berbuat demikian.

“Kami kini mempunyai tugas berat, tetapi untuk kami tidak melepaskan gol di sini dan kami akan berusaha sebaik mungkin untuk mencari peluang di Thailand,” kata Aidil.

“Kami berusaha sebaik mungkin hari ini dan gembira dengan permainan kami, jadi seterusnya kami akan melakukan yang terbaik untuk mencetak gol di Thailand.”

Selepas menewaskan Myanmar 3-0 seminggu lalu untuk maju ke pusingan kalah mati buat kali pertama sejak 2014, Malaysia menghadapi tugas paling sukar mereka dengan menentang juara lima kali, Thailand.

Thailand telah menjaringkan 15 gol dan lapan gol daripada penyerang terbaik mereka, Adisak Kraisorn.

“Kami berjaya mempertahankan gawang gol kami kerana kami berjaya menghalang permainan penyerang-penyerang mereka,” kata pemain pertahanan itu.

“Thailand adalah pasukan yang baik tetapi pertahanan kami berjaya menangani ancaman mereka. Namun, kami juga melepaskan peluang yang baik.

“Kami tahu ia akan menjadi sangat sukar untuk bermain di stadium mereka, jadi kita perlu memikirkan cara yang terbaik untuk bermain di sana.”