Liga Perdana Berita

Phil Foden menamakan pemain terpenting Man City sambil menekankan mata penting Pep Guardiola

Phil Foden yang sedang beraksi dengan penuh kecemerlangan menjaringkan hatrik untuk Manchester City dalam kemenangan 4-1 Liga Perdana mereka ke atas Aston Villa.

Foden teruja bahawa Pep Guardiola telah memberitahunya untuk menambah lagi rentak permainannya apabila terlibat dalam posisi tengah di atas padang untuk pasukan Blues, sesuatu yang dia rasa dia sedang lakukan sekarang.

Lulusan akademi City itu menampilkan yang paling menonjol dengan jelas lebih daripada sekadar sentuhan bakat artistik di kedudukan No.10 yang sejak itu dia menjadi begitu selesa dalam kemenangan 4-1 hari Rabu ke atas Aston Villa, dengan meyakinkan memastikan hatrik keduanya dalam perlawanan itu. musim apabila pemain azimat Kevin De Bruyne direhatkan bersama Erling Haaland menjelang pertunangan dengan Crystal Palace pada hari Sabtu.

Bintang magnet England itu telah lama menyatakan kecenderungan dan keutamaannya untuk bermain di posisi tengah walaupun Guardiola hampir secara eksklusif memainkannya di sayap sebelum kempen ini selepas pada mulanya menganggap dia terlalu tidak menentu di bahagian tengah. Yang menggembirakan untuk bintang muda itu, ini telah berubah secara dramatik musim ini dengan ketika dia menjelaskan bagaimana pengurusnya telah mengarahkannya untuk beroperasi dalam peranan baharunya di atas padang.

“Saya melihat diri saya sebagai pemain yang benar-benar teknikal dan dalam poket dan saya fikir saya boleh melakukan kerja itu, tetapi saya fikir saya lebih suka berada di tengah,” kata Foden kepada TNT Sports selepas sepenuh masa.

“Saya rasa tahun ini saya semakin berkembang dalam permainan. Pengurus bercakap tentang menunjukkan rentak dan memperlahankan permainan, jadi saya fikir saya telah menambahnya pada permainan saya sekarang.”
Walaupun telah bangkit semula dengan cemerlang dan wajar membawa pulang bola perlawanan menentang Villa, Foden yang berjiwa besar tidak mementingkan diri dalam keinginannya untuk berkongsi pujian dengan rakan senegara Rodri, yang telah membuka jaringan. Dia mengakui bahawa pemain Sepanyol itu adalah “100 peratus” pemain tengah pertahanan terbaik di dunia, melabelnya sebagai pemain terpenting Man City.

“Dia boleh melakukan segala-galanya,” kata Foden. “Dia menambah gol pada permainannya, anda boleh lihat di sekeliling kotak dia boleh menggelecek. Saya tidak nampak kelemahan pada permainannya dan bagi saya dia adalah pemain terpenting kami.”