Liga Perdana Berita

Situasi melibatkan Jadon Sancho dan Erik ten Hag tidak semudah yang dilihat

Nampaknya perubahan pemilikan Man Utd boleh olih Sir Jim Ratcliffe mungkin dapat memberi Jadon Sancho penangguhan hukuman yang tidak dijangka dalam bentuk talian hayat  untuk mengubah nasibnya.

Kali terakhir Jadon Sancho bermain untuk Manchester United, jendela perpindahan musim panas masih terbuka ketika itu. Kini bintang yang tercabut itu perlu menunggu sehingga jendela Januari untuk melihat sama ada dia mempunyai harapan untuk menendang bola sekali lagi dalam Liga Perdana pada bila-bila masa dalam masa terdekat.

Situasi Sancho tidak berubah sedikit pun sejak berkeras dalam keengganannya untuk mengemukakan permohonan maaf rasmi kepada Erik ten Hag kerana mempertikaikan sebab dia digugurkan untuk perlawanan menentang Arsenal sebelum ini.

Sekiranya keadaan berterusan lebih lama, lebih besar kemungkinan Sancho perlu meneruskan walaupun ini lebih mudah diucapkan daripada dilakukan.

Juventus dan Borussia Dortmund kedua-duanya dikatakan berminat untuk mendapatkan pinjaman awal untuk pemain berusia 23 tahun itu walaupun tanda harganya yang besar membuktikan masalah. United pastinya tidak akan menerima jualan potongan harga hanya untuk melepaskan Sancho, yang secara berkesan boleh menolak perpindahan ke Eropah pada pertengahan musim yang ditentukan oleh belanjawan terhad dan permintaan gaji yang berlebihan.

Oleh itu, United berkemungkinan perlu membuat sumbangan gaji kepada Juventus atau Dortmund untuk mempermanis perjanjian dalam menjadikan Sancho mampu milik dan diharapkan meneruskan pinjaman dengan pilihan untuk membeli dan bukannya yuran masa depan yang terjamin. Ini mungkin merupakan penyelesaian jangka pendek terbaik untuk pemain itu, walaupun bukan penyelesaian terbaik untuk kelab Old Trafford itu, yang melaburkan £73 juta kepadanya lebih kurang dua tahun lalu.

Sebagai alternatif, perpindahan ke Liga Pro Saudi boleh menjadi destinasi seterusnya yang paling berkemungkinan, walaupun keraguan baru-baru ini timbul mengenainya di tengah-tengah komen terbaru yang dibuat oleh pengarah bola sepak SPL Michael Emenalo, yang menegaskan mereka hanya akan menyasarkan pemain ‘peringkat tertinggi’ untuk menyertai liga mereka.

“Apa jua peningkatan tambahan yang perlu kami lakukan untuk mana-mana kelab, dengan masa di tangan dan persiapan kami, kami percaya akan menjadi tambahan pada tahap tertinggi,” kata Emenalo dalam temu bual dengan SPL.

Kelab-kelab Saudi berkeras untuk menandatangani hanya pemain terbaik dalam bola sepak dunia dan kini terdapat keraguan mengenai kesesuaian Sancho sebagai salah satu pemain yang paling boleh dipasarkan dan menarik yang ada.

Walau bagaimanapun, awan ribut mengancam yang berlegar di atas bekas bintang Borussia Dortmund itu tidak lama lagi boleh diterbangkan oleh angin jinak yang datang dalam bentuk situasi pengambilalihan yang sepatutnya mengumumkan ketibaan Sir Jim Ratcliffe ke kelab itu untuk memberi isyarat arah sukan baharu dan, dengan itu, menyegarkan analisis baharu tentang keadaan kucar-kacir Sancho.

Ratcliffe dan pasukannya berkemungkinan menjadi orang yang membuat keputusan muktamad mengenai nasib bintang £73 juta itu sama ada lebih masuk akal untuk mengurangkan sama ada dia atau pengurus itu, atau mungkin juga membuang kedua-duanya.

Seperti yang dinyatakan, Ten Hag disokong oleh John Murtough – kini dikhabarkan akan menjadi sasaran seterusnya untuk meninggalkan Old Trafford selepas Ketua Pegawai Eksekutif Richard Arnold – dalam keputusan lelaki Belanda itu untuk mengecualikan Sancho sehingga permohonan maaf rasmi disampaikan, tetapi pengurus mungkin tidak mempunyai sokongan yang sama lagi sekiranya Murtough ditunjukkan jalan keluar seperti yang diharapkan.

Brouhaha yang menjejaskan situasi pengurusan peringkat atasan boleh memberi kesan kepada kekacauan di sekitar Sancho.

Penjajaran semula pemilikan di Manchester United mungkin sekali lagi memihak kepada pemain sayap bintang itu.