Liga Perdana Berita

Antonio Conte menggariskan komitmen sebagai pengurus Tottenham dalam panggilan untuk ‘titik permulaan’ baru

Antonio Conte menegaskan dia amat berbangga menjadi pengurus Tottenham, percaya bahawa kemenangan 1-0 Isnin lalu di Fulham adalah ‘titik permulaan’ untuk kelab itu kerana mereka kini memberi tumpuan semula untuk menamatkan saingan di empat teratas.

Satu-satunya gol perlawanan itu dijaringkan oleh Harry Kane – ini merupakan gol yang ke-266 untuk kelab itu – ketika dia menyamakan kedudukan dengan pemegang rekod sepanjang zaman Jimmy Greaves, dan memperoleh kemenangan berharga selepas kekalahan berturut-turut menentang Arsenal dan Manchester City.

Keputusan yang menggembirakan itu menyebabkan Tottenham ketinggalan tiga mata di tempat keempat walaupun telah bermain lebih satu perlawanan.

“Saya mendapat jawapan yang baik daripada pemain saya,” kata Conte selepas perlawanan. “Saya meminta mereka untuk kemantapan musim lalu dan kemahuan serta keinginan untuk bertarung dan berdaya tahan. Keputusan yang baik untuk peminat dan kami tunjukkan apabila anda bermain sebagai satu pasukan sukar untuk menentang kami.

“Saya gembira dengan prestasi dalam beberapa perlawanan terakhir tetapi kami mengalami dua kekalahan, menentang Arsenal dan Manchester City. Hari ini perlu menjadi titik permulaan untuk kita memberikan segala-galanya barulah kita akan melihat apa yang berlaku pada akhirnya.

“Kami perlu cuba kekal dalam perlumbaan Liga Juara-Juara dan cuba mara ke pusingan seterusnya dalam Piala FA. Adalah penting untuk bercakap dalam beberapa hari yang lalu dan menerangkan keadaan. Berbanding musim lalu, kami terus menjaringkan gol, tetapi untuk melepaskan 21 gol dalam 10 perlawanan ia tidak positif. Tetapi saya gembira dengan sambutan itu.”

Laporan menarik telah muncul pada hujung minggu bahawa pakar strategi Itali itu telah memutuskan untuk tidak menyambung kontraknya. Bagaimanapun, apabila dia disoal oleh Sky Sports sama ada dia gembira di kelab itu, Conte menegaskan dia gembira.

“Saya sangat bangga menjadi pengurus Tottenham,” sambungnya.

“Saya mempunyai kemungkinan menjadi pengurus kelab penting, ia membuatkan saya bangga dan ini perlu jelas kepada semua orang. Atas sebab ini saya mahu berjuang sehingga akhir dengan pemain saya. Kami adalah pasukan yang banyak bekerja dan di bawah aspek ini saya tidak boleh memberitahu apa-apa tentang pemain saya.

“Dalam tempoh terakhir, kami tidur mungkin kerana kami kehilangan beberapa ciri dari musim lalu. Saya bercakap dengan pemain saya dan saya mempunyai pemain yang bagus, tetapi terutamanya lelaki yang baik. Mereka faham kami perlu berjuang sehingga tamat untuk jawatan penting, kami perlu bersedia untuk menderita.

“Apabila saya menerima untuk menjadi pengurus Tottenham, saya gembira dan saya gembira. Dalam setiap saat dan setiap saat hari saya, fikiran pertama saya adalah untuk pemain dan kelab saya dan untuk meningkatkan. Dan untuk membuat peminat kami bangga dengan pasukan. Liga Perdana bukan mudah, ia sukar dan terdapat banyak kelab bersedia untuk membelanjakan banyak wang untuk pasukan.

“Kita berada di arah yang betul maka kita akan lihat. Perkara yang paling penting bagi saya ialah bekerja dengan pemain saya dan mempunyai hubungan yang baik dengan kelab.”