Liga Perdana Berita

Manchester United mengesahkan keluarga Glazer bersedia menjual kelab selepas 17 tahun di Old Trafford

Pemilik kelab Manchester United keluarga Glazer telah mengesahkan mereka bersedia untuk menjual Manchester United selepas 17 tahun di Old Trafford.

United mengeluarkan kenyataan sensasi malam Selasa mendedahkan mereka telah memulakan proses untuk ‘meneroka alternatif strategik untuk meningkatkan pertumbuhan kelab’, yang pada semua niat dan tujuan termasuk penjualan yang berpotensi.

Kenyataan kelab itu berbunyi: “Manchester United plc (NYSE:MANU), salah satu kelab sukan paling berjaya dan bersejarah di dunia, hari ini mengumumkan bahawa Lembaga Pengarah Syarikat (‘Lembaga’) sedang memulakan proses untuk meneroka alternatif strategik untuk kelab.

“Proses ini direka untuk meningkatkan pertumbuhan masa depan kelab, dengan matlamat utama untuk meletakkan kelab untuk memanfaatkan peluang di atas padang dan secara komersial.

“Sebagai sebahagian daripada proses ini, Lembaga Pengarah akan mempertimbangkan semua alternatif strategik, termasuk pelaburan baharu ke dalam kelab, penjualan atau transaksi lain yang melibatkan Syarikat. Ini termasuk penilaian beberapa inisiatif untuk mengukuhkan kelab, termasuk pembangunan semula stadium dan infrastruktur, dan pengembangan operasi komersial kelab pada skala global, setiap satu dalam konteks meningkatkan kejayaan jangka panjang lelaki, wanita dan akademi kelab, pasukan, dan membawa manfaat kepada peminat dan pihak berkepentingan lain.”

Joel dan Avram Glazer juga menambah: “Kekuatan Manchester United terletak pada semangat dan kesetiaan komuniti global kami yang terdiri daripada 1.1 bilion peminat dan pengikut. Semasa kami berusaha untuk terus membina sejarah kejayaan Kelab, Lembaga Pengarah telah membenarkan penilaian menyeluruh terhadap alternatif strategik. Kami akan menilai semua pilihan untuk memastikan kami memberi perkhidmatan terbaik kepada peminat kami dan Manchester United memaksimumkan peluang pertumbuhan ketara yang tersedia untuk Kelab hari ini dan pada masa hadapan. Sepanjang proses ini, kami akan kekal fokus sepenuhnya untuk melayani kepentingan terbaik peminat, pemegang saham dan pelbagai pihak berkepentingan kami.”

Kenyataan itu diakhiri dengan: “Kumpulan Raine bertindak sebagai penasihat kewangan eksklusif Syarikat dan Latham & Watkins LLP ialah penasihat undang-undang kepada Syarikat.

“Rothschild and Co. bertindak sebagai penasihat kewangan eksklusif kepada pemegang saham keluarga Glazer.

“Tiada jaminan bahawa semakan yang dijalankan akan mengakibatkan sebarang transaksi yang melibatkan Syarikat. Manchester United tidak berhasrat untuk membuat pengumuman lanjut mengenai semakan itu melainkan dan sehingga Lembaga Pengarah telah meluluskan transaksi tertentu atau tindakan lain yang memerlukan pengumuman rasmi.”

Setelah berkuasa di United selama 17 tahun sejak pembelian bernilai £790 juta pada 2005, keluarga Glazer telah terbukti sangat tidak popular untuk tempoh masa yang lama. Keadaan menjadi kacau apabila bantahan semakin tidak terkawal apabila kelab itu mendaftar ke Liga Super Eropah tahun lalu, dengan penyokong pemberontak menyerang padang di Old Trafford untuk meminta pemilik AS mereka berlepas.

Kini kelihatan seolah-olah peminat Manchester United yang tidak berpuas hati serta marah dengan keluarga Glazer akhirnya mendapat hajat mereka, kerana difahamkan pemilik kelab akan mendengar tawaran melebihi £5 bilion tetapi mungkin menuntut sebanyak £9 bilion.