piala dunia Berita

Pakar mendakwa Bellingham lebih baik pada usianya berbanding Gerrard, Lampard dan Scholes

Sasaran Liverpool, Jude Bellingham, sudah mula bersinar sebagai permata baru yang cerah dalam perlawanan Piala Dunia pertamanya ketika England menumbangkan Iran 6-2, dan legenda Manchester United dan kini pakar, Rio Ferdinand, telah memberanikan diri untuk mengatakan bahawa anak muda itu sudah lebih baik daripada beberapa pemain tengah terhebat England seperti Steven Gerrard, Frank Lampard, Paul Scholes dan Paul Gascoigne pada usia mudanya.

Pemain berusia 19 tahun itu adalah yang pertama melancarkan serangan untuk berjaya merembat Three Lions mendahului pada minit ke-35 apabila tandukannya yang luar biasa mencipta tanda di pentas antarabangsa bola sepak yang paling hebat.

Untuk membolehkannya, bintang muda yang dinilai £130 juta (SPORT) itu memperdayakan dua pemain pertahanan untuk memberi isyarat kepada Harry Kane yang kemudiannya menambah baik jaringan Raheem Sterling. Dan apabila Jack Grealish keluar dari bangku simpanan, pra-bantuan untuk gol ke-6 dan terakhir Grealish untuk England datang melalui hantaran hebat yang dilakukan oleh bintang Borussia Dortmund itu sendiri.

Dengan persembahan sulungnya walaupun pada awal Piala Dunia ini, tidaklah mengejutkan sekiranya Bellingham menjadi salah seorang pemain yang paling dicari dalam jendela perpindahan Januari.

Persembahan sulungnya di Piala Dunia begitu memukau sehingga Rio Ferdinand telah diilhamkan untuk menyatakan tanpa ragu-ragu bahawa azimat Borussia Dortmund itu lebih unggul daripada beberapa pemain tengah terbaik England ketika mereka berada pada usianya, menurut saluran YouTube rasminya.

“Kami mempunyai pemain tengah yang hebat bermain untuk England dalam generasi kami selama ini. [Paul] Scholes, [Steven] Gerrard, [Frank] Lampard, untuk menamakan tiga. [Paul] Gascoigne dll.”

Ferdinand seterusnya berkata, “Tiada seorang pun daripada mereka, saya akan lihat di dalam kamera, melakukan apa yang Jude Bellingham lakukan pada usia ini di pentas dunia. Tiada seorang pun daripada mereka.”

“Anak ini [Jude Bellingham] bermain bola sepak Liga Juara-Juara, dia melakukan segala-galanya. Saya tidak mengatakan dia akan menjadi lebih baik daripada mereka. Tetapi sekarang, pada usia ini, dia melakukan apa yang tidak pernah dilakukan oleh mereka. Dia mendahului.”