Liga Perdana Berita

Pelantikan Erik ten Hag oleh Man Utd mengejutkan Mauricio Pochettino 

Mauricio Pochettino – yang nampaknya berada dalam kegelapan mengenai perkembangan terkini di kem Manchester United – dikatakan terkejut kerana telah dibuang oleh yang terakhir memihak kepada bos Ajax Erik ten Hag sebagai pengurus seterusnya, dengan PSG bos kononnya pergi berasa agak janggal selepas berita telah muncul mengenai pelantikan pemain Belanda itu.

Berita telah disebarkan secara meluas bahawa pemain Argentina dan Belanda itu telah bersaing secara langsung untuk peranan dengan bos PSG itu mempunyai kelebihan yang jelas pada awalnya. Bagaimanapun, United telah berubah hati dan secara rasmi mengesahkan Ten Hag sebagai pengurus tetap baharu mereka menggantikan Ralf Rangnick sementara dengan perjanjian tiga tahun pada pagi Khamis dengan pilihan setahun tambahan.

Athletic mendakwa Pochettino terkedu dengan tindakan melantik pengurus Ajax itu kerana dia tidak menerima notis awal daripada petinggi Old Trafford untuk memaklumkan secara langsung kepada warga Argentina itu mengenai keputusan muktamad sebelum pengumuman.

Pochettino didakwa berasa janggal selepas berita itu disiarkan kerana laporan menyatakan bahawa dia pada mulanya menunjukkan keyakinan pelantikan itu akan diteruskan kerana wakil pengurus PSG sebenarnya telah mengadakan perbincangan dengan Matt Judge mengenai butiran kontrak yang berpotensi seawal bulan ini.

The Athletic juga melaporkan bahawa Pochettino bahkan pada tahap mengumpulkan maklumat tentang tinggal di Manchester, serta mengambil kira struktur United dan personaliti pemain utama di bilik persalinan Old Trafford. Sukar untuk meruntuhkan keyakinan yang dia ada memandangkan hubungan selesanya dengan bekas naib pengerusi eksekutif kelab Ed Woodward, yang dikenalinya sejak 2018.

Ia juga dikatakan bahawa wawancara Zoom Pochettino dengan pemain tertinggi United tidak berjalan lancar seperti Ten Hag, dengan berita bahawa pemain Argentina itu sebenarnya memperincikan kos besar yang diperlukan untuk membaik pulih skuad semasa. Tidak mengejutkan juga, United terpaksa membayar hampir £10 juta untuk yuran pelepasannya yang besar daripada PSG mungkin secara realistik menjadi satu lagi penghalang serius berbanding £2 juta yang diperlukan untuk membawa Ten Hag ke Old Trafford.

Nampaknya bos United yang baharu itu telah memberi kesan besar kepada pengarah teknikal Darren Fletcher dan pengarah bola sepak John Murtough apabila kedua-duanya terbang ke Belanda untuk menemu bual pemain Belanda itu bulan lepas, terutamanya apabila Ten Hag tidak menahan apa-apa dalam melakukan kerja perobohan kejam di set United. -up, menyalurkan kritikannya tanpa menarik sebarang pukulan terhadap pengakap dan pengambilan kelab dalam paparan kejujuran dan kejujuran yang paling menyegarkan.