Ligue 1 Berita

‘Kami tahu itu perubahan besar’ – Leonardo komen mengenai PSG di bawah Mauricio Pochettino

Waktu rehat Krismas menyaksikan hierarki Paris Saint-Germain membuangkan Thomas Tuchel dan membawa Mauricio Pochettino ketika mereka memulakan separuh kedua musim 2020-21.

Ketua jurulatih Argentina itu sudah dua bulan memimpin dengan keputusan yang tercampur – positif dan negatif, dengan pencapaian terbesar Pochettino baru-baru ini adalah kemenangan kelab 4-1 ke atas FC Barcelona di Camp Nou di Liga Juara-Juara 16-terakhir.

Namun, pelatih Argentina itu juga dibebani dengan kegagalan mengutip tiga mata di Ligue 1 secara konsisten. Tidak ketinggalan juga perlumbaan di rumah menjadi perjuangan, menyebabkan pasukan gergasi Perancis itu kini bertarung bukan hanya untuk merebut gelaran liga tetapi untuk salah satu daripada tiga tempat Liga Juara-Juara untuk musim depan.

Walau apa pun, pengarah sukan PSG Leonardo nampaknya paling gembira dengan pekerjaan yang dilakukan oleh bekas bos Tottenham Hotspur dengan kelab Les Parisiens, seperti yang dinyatakan dalam wawancara dengan France Bleu Paris (melalui Paris Fans).

“Saya rasa tujuan semua orang adalah memiliki identiti dan mempunyai sesuatu yang anda kenali dalam permainan dan tingkah laku anda. Kami membincangkannya dengan Pochettino. Terdapat juga bahawa untuk pemain, pertukaran jurulatih pada bulan Januari adalah perkara lain. Kami membuat keputusan, dan kami sedar, tetapi tidak mudah bagi jurulatih dengan permainan dengan segera, dan para pemain harus menyerap semuanya; terdapat banyak perubahan. Ini adalah musim yang sukar. Ini bukan untuk menyembunyikan, dan itu adalah fakta,” kata Leonardo.

“Pochettino dapat memasuki kumpulan dengan baik, dan itu adalah yang paling penting. Selepas itu, mempunyai identiti permainan memerlukan masa. Kita tidak boleh mengatakan bahawa kita akan melakukan ini dengan segera. Kita mesti menghargai ketersediaan semua orang. Kami tahu itu adalah perubahan besar. Terdapat 12 perlawanan, sembilan kemenangan, termasuk perlawanan pertama menentang Barca. Kami berada di tangga ke-3 dalam Ligue 1.”