Liga Perdana Berita

Guardiola cucuk pengkritik City – “Kami mempunyai banyak wang untuk membeli pemain luar biasa”

Catalan yang paling terkenal di dunia bola sepak bergurau dengan larian 19 permainan pasukannya baru-baru ini, dan tidak dapat menahan tembakan luar biasa ke arah pengkritik pasukannya, dengan mengatakan bahawa wang adalah alasan terbesar di sebalik kejayaan Manchester City kerana kelab itu meneruskan aksi tanpa kalah mereka.

Berikutan kemenangan Rabu ke atas Borussia Monchengladbach, City kini telah memenangi 19 perlawanan di semua pertandingan, dengan larian hebat mereka yang baru-baru ini mengangkat Guardiola dan pasukannya ke puncak Liga Perdana dan, berkat kemenangan 2-0 pada hari Rabu, satu kaki jauh dari tempat ke suku akhir Liga Juara-Juara.

“Kami mempunyai banyak wang untuk membeli banyak pemain yang luar biasa,” kata Guardiola dengan nakalnya pada sidang media selepas perlawanan ketika ditanya bagaimana pasukannya menang 19 berturut-turut.

Dia menambah:

“Itu benar. Tanpa pemain berkualiti, kita tidak dapat melakukannya. Kemanusiaan kumpulan ini … pemain hebat dan mempunyai hubungan yang luar biasa. Mereka bermain setiap permainan untuk berfikir hanya memenangi permainan itu.

“Hari ini, nikmati malam dan kemudian fikirkan West Ham. Ketika orang bercakap mengenai leg kedua, leg kedua akan berlangsung dalam tiga minggu, jadi sekarang sasaran seterusnya adalah West Ham. Itu sahaja yang saya tumpukan.”

Manchester City telah membelanjakan hampir £bilion ($2.8bn) selama 20 tahun terakhir kerana kelab ini telah mempertahankan diri sebagai pesaing tahunan di pentas domestik dan Eropah.

Setelah menghabiskan lebih dari £500 juta ($707 juta) sejak Guardiola mengambil alih pada tahun 2016, membawa pemain seperti Ilkay Gundogan, Gabriel Jesus, Leroy Sane, Bernardo Silva dan Riyad Mahrez, baik pulih terbesar City telah bertahan di pertahanan sejak kedatangan Catalan, membawa Kyle Walker, Aymeric Laporte, John Stones, Ruben Dias, Joao Cancelo, Nathan Ake dan Benjamin Mendy dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Manchester City kekal sebagai pendahulu Liga Perdana, setelah memperoleh 10 mata ke atas Manchester United di tempat kedua.

Seterusnya dalam kalendar adalah pertembungan pedas dengan West Ham pada hari Sabtu sebelum pertemuan dengan Wolves pada hari Selasa. City kemudian mengalu-alukan Manchester United ke padang mereka pada 7 Mac.