Liga Super Malaysia Berita

Melaka gagal bayar tunggakan gaji Narupon Wild, bakal berdepan hukuman FIFA

Melaka United gagal menyelesaikan bayaran tunggakan gaji bekas pemain mereka, Narupon Wild dalam tempoh yang ditetapkan.

Ini selepas FIFA mengarahkan Melaka supaya membayar pemain import Thailand itu sejumlah RM241,726.69 dalam tempoh 45 hari bermula 12 November lalu.

“Saya mendapat respon dari FIFA, dan mereka memberitahu Melaka tidak mematuhi arahan pembayaran itu,” kata Narupon kepada NST.

“Dalam hal ini, hakim Kamar Penyelesaian Pertikaian FIFA (DRC) menyatakan bahawa kesannya akan menyebabkan larangan pendaftaran pemain hingga jumlah penuh tunggakan itu dibayar.

“Di bawah Titik 6, persatuan kepada penghutang (FAM) hendaklah melaksanakan larangan tersebut pada awal tempoh pendaftaran.”

FIFA juga mempersoalkan pemotongan gaji 30 peratus yang dikenakan kepada pemain Melaka atas alasan wabak Covid-19 tahun lalu.

“Tidak dapat dipastikan dengan jelas sama ada Melaka telah berusaha untuk berunding dengan pemain dengan niat baik. Dari maklumat fail, Melaka sendiri memutuskan untuk menangguhkan pembayaran gaji mengikut kontrak pemain dan mengenakan pengurangan gaji 30 peratus.

“Dokumen yang dihantar oleh pengurusan pasukan bertarikh 20 April kepada FIFA jelas menyebut bahawa tidak ada persetujuan yang dicapai dengan pemain untuk pengurangan gaji.”

FIFA juga menyatakan bahawa Melaka gagal membuktikan bahawa mereka memberikan perlindungan insurans kepada pemain.

“Hakim DRC menunjukkan bahawa jumlah yang telah dibayar setelah penangguhan atau penamatan kontrak adalah untuk bayaran tertunggak yang perlu dibayar berdasarkan kontrak pemain.”

Narupon menyertai Melaka pada Feb 2020 namun meninggalkan pasukan itu pada Julai 2020, sebulan sebelum Liga Malaysia bersambung semula, walaupun masih mempunyai baki kontrak sehingga bulan November.

Pada masa itu, pemain berusia 31 tahun itu berkata dia mengalami masalah mental dan emosi kerana tidak pernah mempunyai masalah kewangan sehingga terpaksa menggunakan wangnya sendiri untuk tinggal di negara ini.

Malah, isteri Narupon sedang mengandung ketika itu, menyukarkan lagi keadaan kewangan Narupon.

“Kelab tidak boleh meletakkan pemain dalam situasi seperti ini kerana ini menunjukkan pengabaian besar terhadap kehidupan dan kesejahteraan pemain”.