Berita Malaysia

Tumena beri 6.5/10 buat persembahan Indonesia

Pengendali sementara Indonesia, Yeyen Tumena yang mengemudi perlawanan pertama dibawah kendaliannya ketika menentang Malaysia dua hari lepas menyifatkan skuad Sang Garuda gagal memanfaatkan peluang gol dan dihukum atas kesilapan yang dilakukan.

Menurutnya, pemain tidak boleh hilang peluang untuk mencipta jaringan dalam perlawanan peringkat antarabangsa seperti ini. ‘Dua gol Malaysia adalah hadiah daripada pemain kami. Tapi saya tetap kagum dengan kesungguhan pemain yang mengikut strategi dan taktikal yang diterapkan’, katanya lagi.

Tumena menambah kegagalan Osas Saha dalam menyempurnakan sepakan penalti membunuh semangat kebangkitan para pemain. ‘Semua pemain pernah gagal dalam sepakan penalti. Malah, Maradona atau Messi juga pernah gagal’, responnya ketika diminta untuk memberi ulasan mengenai kegagalan Osas Saha menyempurnakan sepakan tersebut.

Dalam pada itu, Tumena memuji kelibat pemain sensasi negara, Safawi Rasid yang menyumbangkan dua gol untuk memberikan kemenangan mutlak kepada Malaysia. ‘Saya lihat Safawi sejak dari perlawanan Sukan SEA dan dia merupakan pemain yang hebat. Kaki kirinya begitu berbahaya dan dia merupakan aset buat Malaysia’, tambahnya lagi.

Disamping itu, Tumena sedikit tidak berpuas hati dengan corak permainan kasar yang ditunjukkan oleh ketua pasukan Malaysia, Aidil Zafuan yang cuba untuk mencederakan Teuku Ichsan. Pemain muda berbakat itu disifatkan Tumena mempunyai masa depan yang cukup cerah bersama Indonesia.

Secara keseluruhan, Tumena begitu berpuas hati dengan persembahan anak buahnya, namun sedikit terkilan diatas kegagalan barisan serangan untuk memanfaatkan peluang yang hadir. Beliau memberikan markah 6.5/10 buat skuad Sang Garuda.