Malaysia Piala FA Malaysia

Analisis: Patrick Cruz meletup di Larkin, gandingan Azam-Safuwan kunci kejayaan Pahang

Terikat tanpa jaringan di Stadium Darul Makmur, Kuantan pada pusingan pertama saingan suku akhir Shopee Piala FA. JDT dan Pahang turun ke Stadium Larkin untuk mengulangi aksi suku akhir bagi pusingan kedua.

Perlawanan pada malam ini diadili oleh Razlan Joffri Ali. Pada awal minit permainan, JDT agak agresif menyerang gol pasukan lawan. Beberapa serangan berjaya dipatahkan dengan baik Helmi Eliza dan juga barisan pertahanan Pahang.

Walaubagaimanapun, permukaan padang yang basah disertakan beberapa takungan air di atas padang meyukarkan permainan kedua-dua pasukan. Namun, Pahang bijak mengeksploitasikan keadaan ini dengan bermain hantaran jauh. Berbeza dengan pasukan JDT yang meneruskan cara permainan hantaran pendek dan menjadikan mereka bergelut dalam mengatur serangan.

Gol pertama perlawanan hadir pada minit ke-10 selepas Patrick Cruz menyudahkan hantaran daripada Azam Azih hasil daripada serangan balas yang dilakukan Pahang. Sebelum tamat babak pertama, satu insiden telah berlaku antara pemain JDT dan Pahang, pengadil tampil untuk melayangkan kad kuning kepada Hazwan Bakri dan Safuwan Baharudin.

Masuk separuh masa kedua, Raul Longhi melakuka pertukaran dengan memasukkan Kunanlan menggantikan Nazmi Faiz. Namun, tidak lama selepas itu Patrick Cruz sekali lagi menambahkan jaringan hasil lorongan Kogileswaran yang bijak mengambil peluang daripada kesilapan Fadhli Shas pada minit ke-59.

Kemudiannya, satu lagi pertukaran dilakukan dengan memasukkan Safiq Rahim bagi mengubah permainan. Namun, Patrick Cruz melengkapkan malam gemilang buat pasukan Pahang dengan meledak hatrik pada minit ke-76. Tamat masa perlawanan, Pahang sah melangkah ke saingan separuh akhir Shopee Piala FA dengan agregat 3-0.

PEMAIN PAHANG KEKAL BERDISIPLIN

Walaupun telah mendahului dengan jaringan 3 gol, para pemain Pahang tetap dengan arahan yang diberikan oleh jurulatih Dollah Salleh. Mereka mematahkan serangan-serangan JDT bermula daripada kawasan tengah, mereka menyerang apabila mendapat bola. Apabila diserang, mereka segera memberi tekanan dan mengeluarkan bola daripada kawasan bahaya.

PATRICK CRUZ CEMERLANG DI LARKIN

Hatrik di Larkin dan seterusnya meleburkan rekod kekebalan JDT di stadium keramat mereka. Patrick Cruz mempunyai kelebihan dalam pertembungan satu lawan satu dan juga larian dengan bola. Selain itu, beliau mempunyai positioning yang baik setiap kali Pahang melancarkan serangan balas.

KEKENTALAN HELMI ELIZA

Rekod clean sheet Pahang pada malam ini tidak lain dan tidak bukan kerana kecemerlangan Hemi Eliza menjaga gawangnya daripada dibolosi pemain JDT. Walaupun bek pasukan Pahang boleh dikatakan bermain dengan baik pada malam ini, namun beberapa serangan bahaya yang dilakukan JDT dapat diselamatkan oleh Helmi Eliza. Beliau kekal fokus dan berdisiplin daripada minit pertama sehingga tamat perlawanan.

KEADAAN PADANG YANG TIDAK BAIK

Hujan lebat pada waktu petang tadi membuatkan permukaan padang basah dan dipenuhi takungan air. JDT yang bermain dengan hantaran pendek berada dalam keadaan bergelut untuk merencanakan serangan. Berbeza dengan Pahang yang bermain hantaran jauh secara serangan balas, strategi mereka pantas membuahkan hasil dengan Patrick Cruz membuka jaringan seawal minit ke-10.

GANDINGAN SAFUWAN DAN AZAM AZIH

Duo pemain tengah Pahang pada malam ini bermain sangat baik. Pada separuh masa pertama, mereka jelas mampu mematahkan kemaraan pemain tengah JDT. Tambahan pula, mereka tenang mengatur serangan-serangan balas untuk memberikan tekanan kepada pasukan JDT. Kemasukan Safiq Rahim pada separuh masa kedua juga tidak dapat mengatasi dominasi Safuwan dan Azam di kawasan midfield.