Liga Perdana Berita

Erik Ten Hag berdegil atas tuntutan baharu kepada bos Man Utd selepas penangguhan hentian kerja

Sir Jim Ratcliffe dan pegawai tertinggi INEOSnya telah memutuskan bahawa Erik ten Hag akan kekal di Manchester United – yang menyebabkan pelatih Belanda itu terus mencuba nasibnya dan menuntut kuasa mengenai perkara penting sebagai rakan kongsi yang sama dalam struktur pengurusan baharu kelab.

Pelatih Belanda yang degil itu jelas bangkit semula dengan keyakinan yang diperbaharui selepas kemenangan mengejut Red Devils ke atas pesaing sengit Manchester City dalam perlawanan akhir Piala FA dan telah memberi jaminan kepada Sir Jim Ratcliffe bahawa dia boleh bekerjasama dengan ketua eksekutif dan pengarah teknikal baharu kelab itu – tetapi hanya sebagai rakan kongsi yang sama rata.

Ten Hag telah menegaskan kepada Ratcliffe dan Kumpulan INEOSnya bahawa dia mesti dibenarkan untuk membantu membentuk gaya permainan kelab dan polisi perpindahan bersama Omar Berrada dan Jason Wilcox.

Jelas sekali tidak terkesan apabila mendengar bahawa United telah bercakap dengan beberapa bakal pengganti dalam beberapa minggu sejak dia membimbing The Reds melakar kejayaan mengejutkan mereka di final Piala FA ke atas Sky Blues, pelatih Belanda yang bersemangat itu menjelaskan bahawa dia tidak bersedia untuk melepaskan kawalan apabila tiba. untuk mengenal pasti sasaran perpindahan yang berpotensi dan membuat keputusan tentang cara pasukannya akan bermain, selepas diberitahu oleh Ratcliffe dia akan kekal sebagai pengurus semasa pertemuan bersemuka di Ibiza.

Ten Hag kemudiannya meneruskan untuk menghuraikan kepada jutawan itu bagaimana dia telah memupuk hubungan kerja yang sangat berjaya dengan kedua-dua Marc Overmars dan Edwin van der Sar di Ajax yang berdasarkan rasa hormat dan kepercayaan bersama. Dia menegaskan bahawa dia boleh membina hubungan yang sama dengan Berrada dan Wilcox – tetapi hanya jika mereka menganggapnya sebagai sama.

Ten Hag berkata beliau telah diberi taklimat mengenai setiap aspek dasar perpindahan kelab dan diberi input yang banyak dalam membuat keputusan. Ketika dia berunding dengan United tentang mengambil alih di Old Trafford dua tahun lalu, dia menegaskan klausa yang memberinya keputusan muktamad mengenai perpindahan dimasukkan dalam kontraknya.

Ten Hag baru-baru ini bercakap di TV Belanda tentang bagaimana hubungannya dengan Overmars berfungsi. Dia berkata: “Overmars adalah orang yang menetapkan strategi dan visi Ajax. Dia pintar, dia mempunyai kepandaian, wawasan strategik dan dia tahu banyak tentang bola sepak di peringkat teratas.

“Dia tidak pernah menulis apa-apa, walaupun dua baris pada sehelai kertas. Tetapi dia membuat penglihatannya sangat jelas dan segala-galanya sudah ada. Apabila dia terpaksa pergi, semuanya runtuh dan berlaku anarki dalam seluruh organisasi. Bagi saya adalah sangat jelas bahawa jika anda mempunyai lelaki seperti itu, dia boleh menjadi faktor pengikat daripada pengurusan tertinggi sebuah kelab kepada pihak bola sepak sebuah kelab.”

Walaupun diberitahu dia akan ditawarkan lanjutan kontrak, Ten Hag bertegas dia tidak akan menerima sebarang percubaan untuk menghapuskan klausa yang memberinya hak bersuara dalam urusan perpindahan. Dia menyalahkan sepenuhnya kekalahan United di tempat kelapan Liga Perdana Inggeris musim lalu dengan senarai kecederaan yang melumpuhkan yang melucutkan pemain utamanya.

Bagaimanapun, tidak pernah kekurangan keyakinan diri seperti biasa, dia telah memberitahu INEOS bahawa jika mereka boleh menghantar tiga pemain kelas atas untuk menangani kelemahan dalam pertahanan, tengah dan penyerang tengah musim panas ini, pasukan itu akan mempunyai apa yang diperlukan untuk mencabar pasukan itu. empat teratas.