Liga Perdana Berita

‘Singkirkan mereka!’ – Rayuan Wayne Rooney mendesak Ten Hag untuk membersihkan skuad Man United

Semasa Sir Jim Ratcliffe dan pengurusan eselon tertinggi INEOSnya kian telah mengambil alih kawalan jendela perpindahan menjelang musim depan, bekas penyerang bintang United Wayne Rooney telah menggesa Erik ten Hag supaya menjual atau melepaskan sebahagian besar skuadnya menjelang musim depan.

United jelas bergelut sepanjang kempen ini, dengan prestasi yang jauh di bawah paras sebagai hasil tertunggal yang konsisten. Singkiran awal dalam Liga Juara-Juara dan Piala Carabao telah ditambah dengan musim Liga Perdana yang buruk yang berkemungkinan besar menyaksikan pasukan Reds menduduki tempat ketujuh atau kelapan.

Adalah menjadi pemahaman MEN Sport bahawa pengurusan tertinggi United memastikan semua pilihan mereka terbuka untuk ditawarkan kepada semua pemain, kecuali empat – Rasmus Hojlund, Andre Onana, Alejandro Garnacho dan Kobbie Mainoo semuanya dipercayai berada di luar meja untuk kelab lain – musim panas ini sebab mereka berminat untuk mengurangkan dengan ketara bil gaji mereka yang terlalu tinggi.

Apa yang paling mengelirukan, walaupun agak melucukan, adalah untuk melihat pakar yang popular – sama ada mereka bekas pemain atau pemerhati yang tidak berat sebelah – saperti Rooney mengarahkan penilaian profesional dan cadangan untuk pembinaan skuad kepada Ten Hag, yang sendirinya tidak ada sebarang kuasa lagi dalam kelab itu, terutamanya mengenai hal ehwal siapa yang akan kekal dan siapa yang akan pergi dari Old Trafford selepas kemasukan besar oleh Sir Jim Ratcliffe apabila memperolehi pemilikan bersama minoriti kelab itu.

Ironinya keadaan itu ialah Ten Hag sendiri masih belum terlepas daripada guillotine yang mungkin sedang menunggu penamatannya sendiri sebaik sahaja musim tamat secara rasmi. Rooney dan kumpulan pakarnya lebih berkemungkinan menerima penghargaan atau respon yang di harapkan sekiranya mereka mengarahkan semua penilaian dan sumbangan kepada Ratcliffe dan INEOS, bukannya kepada seseorang individu yang sedang merasai kepanasan sebagai watak utama yang bertanggungjawab atas kemelutan besar dikelab United musim ini.

Di studio Sky Sports berikutan kemenangan dramatik 3-2 ke atas Newcastle pada malam Rabu, ikon United Rooney diminta memberikan keputusannya terhadap skuad United dan dia segera menyatakan cadangannya mengenai langkah yang sepatutnya dilakukan Ten Hag pada musim panas ini.

“Anda perlu membina pasukan di sekeliling Bruno Fernandes,” katanya.

“Dia adalah satu-satunya pemain yang berkualiti, dia mempunyai pergaduhan dalam dirinya. Saya fikir pemain muda dan kemudian… semua pemain lain menyingkirkan mereka.

“Saya fikir anda mengekalkan pemain muda, anda mengekalkan Bruno dan saya fikir ia perlu dilakukan secara besar-besaran. Ia mesti begitu.

“Ia tidak akan berlaku dalam satu tahun. Saya fikir ia perlu dalam beberapa tahun akan datang.

“(Onana) Saya rasa dia telah menjadi lebih baik. Dia mempunyai permulaan yang goyah untuk musim ini, tetapi saya fikir dia telah menjadi lebih baik.

“(Pembela) Bagi saya, saya fikir [Diogo] Dalot telah melakukannya dengan baik, [Harry] Maguire telah melalui musim masuk dan keluar. Untuk bersaing mereka memerlukan lebih baik, mereka memerlukan pemain yang lebih baik untuk bersaing dalam liga ini.

“Jangan salah faham, pemain ini adalah pemain yang bagus, dan pemain Liga Perdana yang bagus, tetapi untuk bersaing dengan Man City, Liverpool dan Arsenal, mereka memerlukan pemain yang lebih baik. (Marcus Rashford) Kita semua tahu Marcus mempunyai kebolehan dan keupayaan untuk bermain di peringkat atas.

“Dan kami tidak melihatnya, saya hanya tertanya-tanya adakah sudah tiba masanya untuk Marcus sendiri pergi ke tempat lain, saya tidak tahu. Saya fikir dia perlu bertanya kepada dirinya sendiri soalan itu.
“Saya mahu dia kekal dan memecahkan rekod di kelab ini tetapi dia perlu memperbaiki fikirannya dan menundukkan kepalanya dan bekerja keras serta kembali kepada pemain yang anda tahu dia boleh.”

Nampaknya tidak semua orang berani untuk berdiri dengan tegas dan menyuarakan fikiran mereka kepada orang yang betulnya berkuasa.