Liga Perdana Berita

Omar Berrada menyertai Manchester United tidak akan menjejaskan Manchester City

Manchester City sama sekali tidak cerewet tentang pemergian Omar Berrada dan nampaknya tidak tergesa-gesa untuk mengumumkan penggantinya kerana struktur berbeza di City yang membezakan mereka daripada kelab lain dalam pelbagai liga.

Susulan Jim Ratcliffe yang membuat heboh bercakap tentang menjatuhkan orang ramai dari tempat mereka, Manchester United membuat kenyataan niat dengan memburu Omar Berrada dari Manchester City untuk menjadi CEO baharu mereka.

Ini kemudiannya segera disusuli dengan mencubit Dan Ashworth dari Newcastle untuk mengetuai pengambilan mereka, dengan pengarah bola sepak Southampton dan bekas bos akademi City Jason Wilcox turut menjadi sasaran. Nampaknya usaha pengambilan yang serius telah mula mencuba dan mengejar City selepas sedekad dominasi oleh City.

Sementara itu, belum ada pengumuman besar di Etihad untuk menggantikan Berrada, yang kini sedang bercuti berkebun sehingga akhir musim. Ia tidak menghairankan sama sekali jika mungkin tidak ada satu pun kerana City adalah cerek ikan yang sama sekali berbeza dengan cara mereka membina kejayaan mereka ke tahap konsistensi sehingga pemergian salah seorang kakitangan berakibatkan sesuatu lubang besar. Pemergian Berrada pastinya akan memberi kesan kepada kelab tetapi pastinya tidak sehingga meninggalkan kesan besar yang tidak boleh diperbaiki.

Begitu juga ramai pemain dan kakitangan telah pergi tanpa perlu diganti. Contohnya ialah apabila Guardiola kehilangan pembantu jangka panjangnya Domenec Torrent pada penghujung musim 2017/18 dan masih memenangi liga dengan 98 mata pada tahun berikutnya tanpa menggantikannya.

Ia juga merupakan penghargaan kepada City dan bukti kebijaksanaan pengurusan mereka bahawa kelab itu juga melanggan promosi dari dalam, dengan Rodolfo Borrell, Carlos Vicens dan Enzo Maresca semua contoh utama pembantu Guardiola yang pernah berada di akademi kelab itu. Ini juga sama untuk bahagian operasi kelab, dengan peluang lanjutan disediakan dengan mudah oleh City Football Group.

Berrada sendiri adalah contoh yang angkuh tentang bagaimana seseorang itu boleh maju melalui pangkat di City, setelah bangkit daripada peranan awal yang bertanggungjawab dalam penajaan untuk berakhir sebagai COO – menjadikan dirinya penting dalam kerja Txiki Begiristain, Ferran Soriano dan Brian Marwood – untuk mencapai puncak jabatan dengan 130 orang di bawahnya.

Kesan pemergian dan ketiadaan Berrada telah dikurangkan dengan berkesan sebab kerjanya telah pun di salurkan ke beberapa meja sejak peletakan jawatannya pada awal tahun, justeru mengelak keperluan untuk mengupah seorang lagi pemukul berat untuk menggantikannya dengan segera kerana itu bukan gaya City. Masa akan diambil untuk menilai sama ada perubahan itu memberi kesan buruk kepada mereka sambil menentukan perkara yang paling diperlukan untuk bergerak ke hadapan.

Berrada sendiri akan paling mengetahui bagaimana City akan berfungsi pada masa hadapan selepas pemergiannya.