Liga Perdana Berita

Cristiano Ronaldo boleh menyesuaikan diri dengan sistem baharu Manchester United, tegas Erik ten Hag tetapi perlu cergas dahulu

Bos Manchester United, Erik Ten Hag, tidak ragu-ragu bahawa penyerang yang mahukan Cristiano Ronaldo boleh menyesuaikan diri dengan sistemnya dengan satu-satunya kaveat yang dia mesti membuktikan dirinya terlebih dahulu dari sudut kecergasan.

Masa depan Ronaldo di United sepanjang jendela perpindahan musim panas menjadi subjek spekulasi sengit sepanjang musim panas dengan pemain berusia 37 tahun itu terdesak mahu keluar kerana United tidak mendapat keistimewaan bola sepak Liga Juara-Juara musim ini, hanya setahun selepas dia membuat kepulangan yang dikatakan sensasi. dari Juventus yang kini pantas bertukar menjadi bahan ejekan terhadap kelab.

Bintang Portugal yang hilang itu telah kembali ke latihan United minggu lalu dan membuat penampilan pertamanya di Instagram yang mengisytiharkan dirinya sebagai ‘Raja memulang’ di bawah pengurus baharu itu pada perlawanan persahabatan pramusim terakhir Ahad dengan Rayo Vallecano di Old Trafford – di mana ‘Raja’ itu tidak memang tidak berkesan di padang. Kesan yang tidak dapat dipadamkan pada perlawanan adalah kekecohan yang ditimbulkannya apabila Ronaldo meninggalkan sebelum tamat perlawanan persahabatan mereka itu, bermaharajalela, sesuatu yang dilabelkan oleh bos baharu Ten Hag sebagai ‘tidak boleh diterima’.

Walaupun banyak yang dipertikaikan tentang sama ada Ronaldo masih mempunyai apa yang diperlukan untuk menekan dari hadapan dan bermain dalam konteks sistem moden yang sepuluh Hag cenderung untuk melaksanakan di United, bekas pengurus Ajax itu percaya pasti ada tempat untuknya dalam tetapi ia adalah satu yang perlu diperolehi secara berbaloi, terutamanya memandangkan bentuk Anthony Martial, Marcus Rashford dan Jadon Sancho sebagai tiga penyerang semasa pramusim.

‘Saya rasa dia boleh,’ katanya kepada Sky Sports. ‘Tetapi untuk bermula dengan dia perlu cergas, dia baru sahaja bermula.

‘Dia seorang pemain bola sepak yang hebat, dia telah membuktikannya berkali-kali, tetapi anda sentiasa boleh dinilai berdasarkan keadaan anda sekarang, apa yang anda persembahkan sekarang, persembahan sekarang.

‘Jadi pasukan dan Cristiano sendiri perlu membuktikannya.’

Ronaldo sebagai Ronaldo, bekas bintang Real Madrid itu melihat ia wajar mengganggu jelajah pramusim kerana dia tidak pergi bersama skuad lain ke Thailand dan Australia atas sebab ‘keluarga’. Sebaliknya, dia kekal di Portugal dan berlatih bersendirian seperti superstar yang mendapat keistimewaannya.

Sebaliknya, Martial mendahului barisan untuk United dengan cara yang menakjubkan dan menjaringkan tiga gol – menjadikan situasi Ronaldo lebih teruk.

Bayern Munich, Chelsea dan Atletico Madrid sebelum ini telah dikaitkan dengan perpindahan musim panas untuk Ronaldo tetapi ketiga-tiga kelab telah cepat menjauhkan diri mereka daripada laporan tersebut.

Seperti yang dijangkakan, United, bagaimanapun, setakat ini menegaskan bahawa dia tidak dijual, dengan bekas penyerang Juventus itu masih mempunyai baki setahun dalam kontraknya.

United memulakan kempen Liga Perdana mereka di tempat sendiri menentang Brighton pada Ahad Super dan Ronaldo dilaporkan bersedia untuk bermain di bangku simpanan di tengah-tengah ketidakpastian berterusan mengenai masa depannya di kelab itu.

Nampaknya United sudah pasti mewarisi apa yang tidak sabar untuk disingkirkan oleh Juventus.