Ligue 1 Berita

Neymar ternyata bersedia untuk meninggalkan PSG

Pemain termahal dunia Neymar dikatakan sedang mencari tempat baru dan sedang memikirkan untuk meninggalkan Paris Saint Germain pada musim panas ini, menurut laporan dari Perancis. Gergasi yang disokong Qatar itu dengan teruja mengeluarkan €222 juta ($234 juta) kepada FC Barcelona untuk pemain Brazil itu pada 2017.

Kini lima tahun berlalu walaupun telah memperbaharuinya sehingga 2027, Neymar sedang mempertimbangkan untuk keluar dari Parc des Princes menurut RMC Sport kerana outlet Perancis mengaitkannya dengan pemain berusia 30 tahun itu menjadi tidak berpuas hati dan berasa menjadi sasaran komen baru-baru ini dibuat oleh presiden kelab itu Nasser Al-Khelaifi.

Ketua Pelaburan Sukan Qatar itu baru-baru ini menyuarakan harapannya terhadap perubahan sikap dan perubahan di sebalik tabir di PSG selepas kelab itu terpaksa melalui satu lagi penyingkiran mengecewakan dari Liga Juara-Juara di tangan pemenang akhirnya, Real Madrid dalam pusingan 16 terakhir .

Apabila soalan diajukan kepadanya mengenai kemungkinan Neymar berlepas pada jendela perpindahan semasa semasa temu bual dengan MARCA, Al-Khelaifi mengetepikan soalan itu tetapi menegaskan bahawa kelab itu mahukan “pemain muda, berbakat, komited dengan mentaliti kemenangan, orang yang mahu mati untuk lencana ini”.

“Kami mahu menjadi lebih kuat secara kolektif, bermain sebagai satu pasukan dan untuk kelab berada di atas segala-galanya,” tambah Al-Khelaifi.

“Ada yang akan datang dan ada yang akan pergi, tetapi ini adalah rundingan persendirian,” katanya.

Walaupun namanya tidak disebut secara khusus, Neymar dikatakan berasa tidak selesa dengan kenyataan itu dan kini boleh mencari calon calon di tengah-tengah Kylian Mbappe bersetuju dengan syarat baharu sehingga 2025.

Persoalan yang ingin ditanya, seperti yang ditegaskan oleh RMC, ialah ke mana penyerang itu mungkin pergi memandangkan bekas kelabnya Barca masih kekurangan wang dengan hutang sekitar $1.5 bilion, dan juga melihat sasaran lain seperti Robert Lewandowski, Bernardo Silva dan rakan sepasukan Neymar di Brazil, Raphinha.

Di tempat lain, seperti dalam Liga Perdana, Chelsea berharap untuk mendapatkan Ousmane Dembele dan Raheem Sterling manakala Manchester City baru sahaja membeli Erling Haaland dengan gembira. Sementara itu Manchester United mendekati Frenkie de Jong dan sebaliknya menyasarkan Antony, seorang lagi rakan sekerja Brazil, Neymar.

Terdapat juga pertimbangan bahawa Neymar sendiri juga terbuka tentang tidak mahu bermain di Liga Perdana pada masa lalu.

Ini kerana tahun Piala Dunia yang dia bayangkan boleh menjadi tahun terakhirnya, pemain Brazil itu perlu berhati-hati dalam memilih destinasi seterusnya untuk tiba di kejohanan November dalam bentuk terbaik dan kecergasannya, atau sekurang-kurangnya sesuatu yang diharapkan lebih baik daripadanya.

Pulangan hambar dengan 13 gol dan lapan bantuan dalam 28 penampilan musim lalu jika dia ingin kekal di PSG.

Dengan ketua jurulatih Mauricio Pochettino dikatakan bersetuju untuk berpisah dengan PSG dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ini mungkin berada di bawah bos baharu Christophe Galtier dari Nice.