Berita Asian Cup

Felix Sanchez Mahu Catat Sejarah Baru Buat Qatar

Pasukan Qatar bakal turun pada perlawanan akhir Piala Asia dengan misi menuntut takhta mereka yang pertama menjelang perlawanan akhir dengan Jepun di Stadium Bandaraya Sukan Zayed, Abu Dhabi hari ini.

Qatar turun dengan rekod yang bersih apabila berjaya menjaringkan 16 gol dan mempunyai rekod tanpa bolos sepanjang perlawanan.

Bagi pengendali skuad Qatar, Felix Sanchez pasukannya bersedia untuk satu lagi pusingan yang bakal menentukan juara Asia buat edisi 2019 dan bakal mencatat sejarah paling membanggakan buat bolasepak Qatar.

“Ini pasti perlawanan paling penting dalam sejarah bola sepak Qatar,” kata pemain Sepanyol itu.

“Kami kini jelas di peringkat kejohanan di mana pasukan berada dalam suasana yakin dan tidak sabar untuk memulakan permainan. Jelas sekali jika kami memenangi piala, ia akan menjadi pencapaian terbesar Qatar dari segi bola sepak.

“Mudah-mudahan, kita mempunyai satu lagi prestasi yang baik. Salah satu perkara penting bagi kami ialah semangat berpasukan yang hebat, semua orang bekerja bersama untuk mencapai hasil yang sama.

“Para pemain bertekad untuk mendapatkan kemenangan yang kami mahukan dengan meletakkan satu usaha yang lebih besar melawan Jepun sehingga kami dapat membuat rakyat Qatar gembira dan membuat sejarah.”

Perjalanan skuad Sanchez untuk sampai ke pentas akhir bukanlah mudah, mereka perlu menundukkan beberapa negara besar seperti Arab Saudi, Iraq dan juga Korea Selatan.

“Apabila kami tiba untuk bermain di Piala Asia, sasaran kami adalah untuk menguji diri kita sendiri terhadap semua pasukan, untuk dapat bersaing dengan semua pasukan di sini, dan mampu untuk menjadi diri kita sendiri apabila berhadapan dengan pasukan terbaik di Asia,”

“Kami mempunyai enam perlawanan dan enam kisah yang berbeza, terdapat tekanan semasa peringkat kumpulan dan tekanan lebih tinggi semasa fasa kalah mati. Kami mempercayai pasukan dan percaya kepada setiap daripada mereka.

“Kami datang ke sini dengan harapan kami boleh mencabar semua pasukan di Asia, dan tidak mengejutkan saya bahawa kami berada di sini kerana kami sudah mengetahui kualiti pemain kami.”

“Permainan melawan Jepun kini menjadi satu lagi cerita bagi kami. Jepun mempunyai kualiti hebat dan telah memenangi Piala Asia AFC berkali-kali. Walau bagaimanapun, kami bersedia [untuk cabaran] dan akan bermain dengan untuk menghentikan ancaman mereka.

“Kami tahu Jepun mempunyai beberapa kekuatan dan beberapa kelemahan, jadi kami perlu menjadi sangat baik sepanjang permainan untuk mencapai kemenangan yang kami mahukan.”

Sumber : the-afc.com