Malaysia Berita

Individu ini adalah serigala berbulu domba! – Raja Muda Selangor

“Individu ini adalah serigala berbulu domba,” Kata  Raja Muda Selangor (RMS), Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris sebelum menyambung, “Individu ini penuh dengan kepentingan diri sendiri dan bukannya hendak bekerjasama demi kemajuan FAS.”

Itulah ungkapan yang keluar daripada mulut Raja Muda Selangor (RMS), Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris, Presiden Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) yang murka dengan tindakan beberapa individu di dalam Persatuan Bolasepak Selangor (FAS).

Baginda juga turut mempersoalkan beberapa cadangan ahli gabungan agar Kongres Luar Biasa (EGM) diadakan bagi melantik keseluruhan exco yang baru termasuk jawatan presiden.

“Beta tidak bersetuju untuk EGM ini dipanggil. Beta tidak memahami mengapa rombakan perlu dilakukan apabila kerja baharu sahaja mula dilakukan, lebih-lebih lagi apabila sebab yang diberikan amat lemah.”

“Akan tetapi, beta tidak menyalahkan ahli gabungan kerana percaya mereka sudah dimanipulasi, ditipu malah diugut oleh beberapa individu untuk menandatangani memorandum terbabit.

Baginda menambah, pada 5 Jun lepas, baginda telah berjanji untuk bahawa perubahan secara menyeluruh harus dilakukan. Akan tetapi, terdapat beberapa individu yang mahu mengambil kesempatan menggunakan (pelembagaan) Statut FAS yang telah diolah oleh mereka untuk melindungi diri mereka.

“Apabila beta membuat kenyataan pada 5 Jun lalu, selepas menerima pencalonan sebagai Presiden, beta nyatakan secara terang bahawa perubahan menyeluruh harus dilakukan.

“Akan tetapi terdapat individu tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan menggunakan Statut FAS yang sudah diolah mereka, untuk melindungi diri sendiri.” Titah baginda kepada Berita Harian.

Raja Muda Selangor (RMS) yang dilantik menggantikan Datuk Seri Subahan Kamal yang melepaskan jawatan itu untuk memberi tumpuan kepada Persekutuan Hoki Malaysia (MHC) selaku Presiden dan juga Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebagai Timbalan Presiden, turut menyatakan bahawa alasan-alasan yang dikemukan oleh individu terbabit tidak munasabah dan tidak masuk akal.

Baginda turut menzahirkan rasa kecewa terhadap kemelut ini yang nyata membuang masa kerana beberapa perancangan untuk mempersiapkan pasukan bagi musim hadapan nyata terencat disebabkan kemelut ini.

“Sebagai contoh, alasan yang digunakan untuk mengadakan EGM langsung tidak munasabah, tetapi ia masih boleh diteruskan dan perkara ini sangat tidak masuk akal.

“Beta juga merasa sangat terkilan kerana masa ini patut digunakan untuk meneliti dan merancang untuk persiapan musim tahun hadapan, termasuk mencari penaja bagi menambah dana persatuan.

“Sebaliknya, langkah tidak bertanggungjawab ini menyebabkan masa orang yang jujur dan bekerja keras demi FAS dibuang begitu sahaja. Tambahan pula, beta murka apabila terdapatnya Exco yang menyokong pergerakan EGM ini secara terbuka, walaupun ianya bukan pendirian majoriti besar Exco termasuk beta ” katanya kepada Berita Harian.

Dalam kenyataan lain, Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari meminta Exco FAS, gabungan dan persatuan yang bernaung di bawahnya memberi sokongan penuh kepada kepimpinan Tengku Amir sebagai Presiden FAS.

“Pertelingkahan dan perpecahan hanya akan membawa kesan negatif kepada FAS yang seterusnya akan menyebabkan hilang kepercayaan daripada peminat bola sepak Selangor dan sokongan dari kerajaan negeri.

“Saya yakin dan percaya dengan agenda pembaharuan yang dibawa oleh Raja Muda Selangor dapat mengembalikan era kegemilangan pasukan bola sepak Merah Kuning.

“Perlu diingat bahawa agenda ini tidak akan membuahkan hasil sekelip mata sebaliknya memerlukan masa dan sokongan semua pihak untuk direalisasikan,” Katanya kepada Sinar Harian apabila ditanya mengenai kenyataan yang dikeluarkan baginda hari ini.