Liga Perdana Berita

Gary Neville menyerlahkan tiga pemain Manchester United yang terjejas oleh kepulangan Cristiano Ronaldo

Gary Neville percaya Cristiano Ronaldo – yang menjaringkan 24 gol untuk United musim ini – akan kekal di kelab itu musim depan walaupun secara tidak sengaja menyebabkan ketidakseimbangan di bilik persalinan sekembalinya.

Pemain berusia 37 tahun itu mempunyai kepulangan yang sangat digembar-gemburkan pada Ogos dan terus menjaringkan 24 gol Liga Perdana, termasuk dua gol pada penampilan sulungnya menentang Newcastle. Bagaimanapun, mengetepikan jaringan, kehadiran kapten Portugal itu di Old Trafford telah memecah belah.

Walaupun terdapat peminat yang menghargai berhujah bahawa kelab itu akan menjadi lebih dalam dalam lumpur jika bukan kerana jaringan penyerang Portugis yang melimpah ruah, yang lain cenderung untuk mempercayai bahawa kehadirannya di bilik persalinan telah memecahbelahkan, menyumbang secara langsung kepada letupan itu.

Neville percaya Ronaldo akan kekal di kelab itu, tetapi tidak teragak-agak untuk menyerlahkan kesan negatif yang dialaminya terhadap rakan sepasukannya, dengan tiga orang khususnya – iaitu Edinson Cavani, Bruno Fernandes dan kapten Harry Maguire.

“Saya rasa dia kekal,” katanya semasa muncul pada episod terbaru Overlap.

“Saya fikir pada permulaan musim, dia mencipta masalah serta-merta dengan Cavani.

“[Dia] dirayu untuk kekal dan mengetuai serangan untuk tahun ini, tetapi apabila mereka menandatangani Ronaldo, Cavani ditembak ketika itu dan selesai. Ia mengganggu dinamik dalam bilik persalinan untuk Bruno.

“Saya rasa Bruno memandang tinggi kepadanya seperti bapa baptis di Portugal jadi ia membuatkan dia berasa rendah diri berbanding sebelum ini. Ia menjadikan Maguire rendah diri sebagai kapten secara semula jadi – tiada apa-apa daripada Ronaldo melakukan ini.

“Hanya kehadirannya sendiri di padang bermakna semua orang melihat kepada Cristiano dengan Harry cuba membuktikan dirinya sebagai kapten United.”

Neville menambah: “Harry Maguire telah bertukar daripada seseorang yang saya fikir sedang berkembang di padang musim lalu semasa Covid kepada seseorang yang kini kelihatan seperti ditembak hancur apabila dia memakai baju merah. Bruno kelihatan seperti separuh pemain.

“Selebihnya daripada mereka, pemain muda, kelihatan seperti anda telah hilang kepercayaan terhadap mereka, mari kita singkirkan mereka. Ketika itulah sesuatu yang tidak betul berlaku dalam kelab, di bilik persalinan, dengan kepimpinan.

“Saya tidak fikir anda boleh membubarkan sesiapa yang dipersalahkan, semua orang perlu dipersalahkan untuk itu.”