Piala Malaysia Berita

Perak Jumpa Terengganu Di Final Piala Malaysia

Perak melangkah ke final Piala Malaysia apabila menang secara agregat 7-2. Pada perlawanan timbal balik semalam, Perak sekadar seri 2-2 dengan Sabah di Stadium Likas.

Pelawat memberikan saingan sengit kepada Sabah melalui Gilmar Jose Da Silva Filho apabila beliau beberapa kali membuat cubaan ke arah gawang gol lawan tetapi penjaga gol Sabah, Rozaimie Rohim yang bertindak cemerlang untuk menyelamatkan gawang gol.

Gol tuan rumah, Sabah, hadir pada minit ke-34 apabila Sabri Sahar meletakkan Sabah dihadapan dengan gol cantik hasil daripada tendangan sudut daripada Elias Sulaiman bagi menjadikan kedudukan 1-0 sehingga tamat separuh masa pertama.

Perak bangkit mengikat kedudukan pada mint ke-74 apabila Gilmar berjaya menewaskan Rozaimie melalui penalti setelah Ahmad Khairil Anuar Zamri dijatuhkan di dalam kotak penalti.

Sabah terpaksa melupakan aksi final Piala Malaysia apabila Gilmar meledakkan gol pendahuluan pada minit ke-80 hasil daripada penyudah yang baik untuk menewaskan penjaga gol Sabah.

Sabah berjaya mengikat kedudukan pada minit-minit akhir perlawanan melalui kapten mereka Rawilson Batuil.

Kedudukan 2-2 kekal hingga ke penamat dan menyaksikan Perak akan bermain di final Piala Malaysia bertemu dengan Terengganu yang berjaya menewaskan JDT, Sabtu lalu.