LaLiga Berita

“Kami tidak akan kehilangan kepala kami” – Laporta mengulas mengenai khabar angin Mbappe & Haaland

Presiden Barcelona, ​​Joan Laporta telah bertindak balas terhadap khabar angin semasa yang mengelilingi kelab itu dan berkata pasukan Catalan itu tidak akan “kehilangan kepala” apabila ia datang untuk menandatangani pemain.

Terdapat banyak perbincangan pada masa ini mengenai perpindahan wang besar untuk Erling Haaland dan juga Kylian Mbappe tetapi Laporta cuba mengetepikan cakap-cakap tersebut. Presiden Barcelona ditanya secara khusus mengenai tuntutan terkini mengenai minat terhadap Mbappe dan menawarkan jawapan berikut.

“Pihak pengurusan sukan sedang berusaha untuk menambah baik skuad kami. Mana yang semakin baik dan kami semakin berpuas hati,” katanya.

“Saya mahu ia difahami dengan jelas bahawa kami meletakkan pasukan di atas segala-galanya, pasukan yang diperkukuh di setiap kawasan dan apa yang kami tidak mahu lakukan ialah mempromosikan pemain atau mencari pemain yang lebih daripada pasukan.

“Apa yang kami mahu perkukuhkan ialah pasukan yang kami ada, yang bermain berdasarkan sistem tradisional Barcelona. Kelab berpendapat bahawa inilah yang diperlukan oleh pasukan bola sepak, gaya tulen ini, bagi saya, adalah kunci kepada segala-galanya dan inilah yang perlu kita lakukan, sebuah pasukan yang boleh bermain sistem ini dengan pemain yang sangat berbakat.”

Laporta juga ditanya tentang Haaland sekali lagi tetapi menjelaskan dia tidak akan bercakap mengenai pemain individu.

“Saya tidak akan bercakap mengenai pemain tertentu tetapi saya boleh memberitahu anda bahawa kami tidak akan melakukan sebarang perjanjian yang meletakkan kelab dalam risiko,” katanya. “Ahli boleh bertenang kerana kami tidak akan kehilangan kepala atas operasi sebesar ini.

“Kebanyakan pemain mahu datang ke Barcelona, ​​mereka suka kelab, pasukan, falsafah kami, cara kerja kami, mentafsir bola sepak. Dan ini bagus, kita melihat ini dalam banyak kes dan setiap hari.

“Mereka perlu menyesuaikan diri dengan tahap gaji Barcelona dan struktur ekonomi perjanjian yang mengekalkan kemampanan dan keseimbangan kelab.”

Kewangan Barcelona masih menjadi isu dan terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan. Perjanjian penajaan dengan Spotify telah pun diumumkan, sementara terdapat juga perbincangan mengenai perjanjian dengan CVC atau kemungkinan kelab itu menjual sebahagian daripada Barca Studios untuk meningkatkan pendapatan.