Ligue 1 Berita

Leonardo menegaskan Mauricio Pochettino ‘tidak pernah meminta untuk meninggalkan’ PSG, di tengah-tengah minat Man Utd

Sememangnya bukan satu rahsia lagi bahawa Manchester United dikenali sebagai peminat lama bekas pengurus PSG Tottenham dan Southampton, Mauricio Pochettino, sejak ikon dan bekas pengurus legenda mereka Sir Alex Ferguson makan tengah hari pada 2016 dengan warga Argentina itu di sebuah restoran popular di Manchester.

Walaupun begitu, Mauricio Pochettino kini akan kekal dalam rekod sebagai pengurus Paris Saint-Germain dan nampaknya “tidak pernah meminta untuk pergi” di tengah-tengah kaitan kuat dengan jawatan di Manchester United, pengarah sukan kelab Perancis itu, Leonardo, baru sahaja menjelaskan.

Pochettino, yang kontraknya di PSG dilanjutkan sehingga 2023 apabila Mourinho dipecat dari Tottenham musim lalu, masih dicadangkan sebagai pencabar utama untuk menggantikan Ole Gunnar Solskjaer di Old Trafford secara tetap, walaupun buat masa ini dakwaan bahawa ini akan menjadi yang paling mungkin berlaku pada penghujung musim.

Bagaimanapun pengarah kelab di Parc des Princes telah bersuara untuk menjelaskan keadaan di tengah-tengah spekulasi yang terus menimbulkan kekeliruan berhubung isu itu untuk semua pihak yang berkenaan dan kononnya terlibat.

“Kami tidak mahu Pochettino pergi,” kata Leonardo.

“Dia tidak pernah minta untuk pergi dan tiada kelab yang menghubungi kami berhubung dengannya.”

United akhirnya memutuskan untuk memberi tumpuan kepada bos sementara bagi menggantikan Solskjaer, yang akhirnya dipecat pada Ahad selepas kekalahan memalukan 4-1 di Watford menyebabkan kelab itu ketinggalan di tangga kelapan Liga Perdana.

Bekas pemain tengah United dan salah seorang jurulatih kanan XI pertama sebelum ini di bawah kendalian Solskjaer, Michael Carrick, berkemungkinan kekal sebagai pengurus sementara untuk pertemuan Ahad dengan Chelsea kerana visa Ralf Rangnick masih belum siap, setelah dilantik oleh hierarki United sebagai pengurus sementara dengan kontrak 6 bulan sehingga akhir musim ini.

Sementara itu, juga didakwa bahawa bekas pengurus Real Madrid, Zinedine Zidane, dipercayai tidak mempunyai minat langsung dalam jawatan pengurus di United walaupun laporan awal masih tersebar di media Inggeris bahawa bekas pengurus Los Blancos itu mungkin berminat untuk mengambil alih jawatan itu.

Kemudian perkara ini disangkal dan sebaliknya dilaporkan bahawa dia lebih suka mempertimbangkan untuk menjadi pengurus sama ada pasukan kebangsaan Perancis atau PSG sekiranya kedua-dua jawatan tersedia.

Bagaimanapun, sekali lagi dengantujuan untuk membersihkan udara, Leonardo menolak laporan hubungan antara PSG dan Zidane di sebuah hotel di ibu negara Perancis sebagai “tidak masuk akal”.

“Ia tidak masuk akal untuk membayangkan bahawa pertemuan dengan Zinedine Zidane boleh berlaku di sebuah hotel besar di Paris di hadapan mata semua orang,” kata Leonardo.

“Kami sangat menghormati Zinedine Zidane, apa yang dia lakukan sebagai pemain dan jurulatih, tetapi saya boleh memberitahu anda dengan jelas bahawa tiada hubungan dan tiada pertemuan dengannya berlaku.”

PSG mendahului 11 mata di puncak Ligue 1 tetapi akan menamatkan saingan sebagai naib juara kumpulan Liga Juara-Juara mereka berikutan kekalahan 2-1 kepada Manchester City pada Rabu lalu, yang telah memberi peluang malang untuk kumpulan biasa yang mengaku pakar, pakar. dan pemerhati menyampah bukan sahaja pengurus Argentina tetapi juga Mbappe, Neymar dan Messi, dengan yang terakhir menerima kritikan kejam, malah dilabelkan sebagai ‘penumpang’ oleh sesetengah pihak.

Tetapi itu bahan untuk cerita lain.