Liga Super Malaysia Berita

Jurulatih legenda Selangor, Ken Worden meninggal dunia

Jurulatih legenda Selangor, Ken Worden telah meninggal dunia pada usia 78 tahun, seperti disahkan oleh FAM.

Selangor juga mengesahkan pemergian Worden yang meninggal dunia di Townsville General Hospital, Queensland, Australia.

Mendiang merupakan ketua jurulatih kedua paling banyak membawa pulang trofi buat pasukan Gergasi Merah, apabila memenangi tiga Piala Malaysia, satu Piala FA dan dua Piala Sumbangsih.

Worden atau nama penuhnya Kenneth Joseph Worden, dilahirkan pada 2 Februari, 1943 di Preston, England tetapi lebih menyerlah kariernya sebagai pemain dan jurulatih di Australia sebelum berhijrah ke Malaysia pada 1991.

Dalam musim pertamanya sebagai jurulatih Selangor, beliau berjaya mengendali pasukan memenangi Piala FA edisi kedua ketika itu, apabila menewaskan Perak 1-0 di Stadium Merdeka.

Worden kemudian dilantik sebagai jurulatih kebangsaan selama dua tahun, menggantikan Rahim Abdullah pada Januari 1992, menjuarai Kejohanan Jemputan Vietnam dan Piala Jakartaraya 1992 serta Pestabola Merdeka 1993.

Beliau turut mengendalikan skuad negara yang membariskan antara lain Zainal Abidin Hassan, Mubin Mokhtar, Khairul Azman Mohamad, K. Gunalan, Azizol Abu Haniffah, Malek Rahman, Dollah Salleh dan Azman Adnan, namun tewas pada pra-Piala Dunia dan Sukan SEA Singapura 1993.

Worden kemudian mengendalikan skuad kebangsaan Singapura pada 1994, namun membuat keputusan untuk kembali ke Selangor pada tahun yang sama.

Bagaimanapun, pencapaian Worden ketika bersama Selangor buat kali kedua adalah lebih berjaya, apabila dalam tempoh tiga tahun, beliau berjaya memenangi Piala Malaysia berturut-turut pada 1995 dan 1996, selain memenangi Piala Sumbangsih pada 1996.

Beliau kembali ke Australia pada 1997 untuk mengendalikan Melbourne Knights sebelum membuat keputusan untuk pulang ke Malaysia apabila ditawarkan sebagai jurulatih Sabah pada 1999.

Namun, khidmatnya sekali lagi ditagih oleh Selangor pada 2002, beliau tidak mempersia-siakan tawaran tersebut apabila menjulang Piala Malaysia buat kali ketiga dalam kariernya, menewaskan Sabah 1-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Beliau kembali mengendali Selangor pada 2004 untuk misi naik ke Liga Super, tetapi pasukannya hanya menduduki tangga ke-2 dalam Kumpulan A di belakang Telekom Malaysia FC.

Beberapa tahun kemudian, beliau mengendalikan Terengganu pada 2009, kelab Southern Myanmar pada 2010 dan kali terakhir mengendalikan pasukan adalah kelab Liga FAM, KL SPA pada 2015.