Liga Perdana Berita

Bos Real Madrid, Carlo Ancelotti, berpendapat Liga Perdana lebih kuat daripada LaLiga

Carlo Ancelotti telah membuat tuntutan mengejutkan mengenai keadaan bola sepak Inggeris, walaupun meninggalkannya pada awal musim panas.

Bos Real Madrid, Carlo Ancelotti, mendakwa bahawa bola sepak Inggeris kini mendahului Sepanyol, walaupun meninggalkan pekerjaannya di pasukan Liga Perdana Inggeris, Everton, pada musim panas untuk kembali ke Santiago Bernabeu. Pelatih Itali yang banyak berpengalaman itu dipanggil kembali ke ibukota Sepanyol untuk musim kedua untuk mengendalikan kelab gergasi La Liga.

Everton ditinggalkan dalam keadaan tidak tertentu  pada bulan Jun ketika Madrid mencarikan Ancelotti untuk menggantikan Zinedine Zidane yang meninggalkan kelab dengan serta merta.

Namun, sejak pemergiannya dari Everton, Liga Perdana keseluruhannya semakin kuat, sementara kelab-kelab teratas La Liga telah dirusak oleh masalah kewangan yang menjadi jelas di pasaran perpindahan.

Dalam wawancara dengan stesen Sepanyol Radio 1, Ancelotti mengakui: “Bola sepak Inggeris kini maju, itu adalah sesuatu yang juga dibincangkan di Sepanyol.

“Pihak Inggeris bermain dengan tahap intensiti yang lebih tinggi.”

Itu tidak menghalang pelatih berusia 62 tahun itu melarikan diri dari Everton, yang mempunyai enam cita-cita teratas.

Kekalahan Liga Sepanyol dari pemergian Messi pada musim panas baru ini datang tiga tahun selepas Cristiano Ronaldo berpindah ke Juventus, meninggalkan bahagian LaLiga tanpa dua megastar generasi ini.

“Saya tinggal berbulan madu di Madrid dan saya berharap dapat bertahan selama bertahun-tahun,” kata Ancelotti, yang jelas tidak menyesali keputusannya untuk meninggalkan Everton.

Walau apa pun, Toffees telah mengatasi dengan baik walaupun tanpa pengalaman Ancelloti kerana bos baru, Rafa Benitez, telah memberikan kesan positif, bahkan setelah bekerja dengan anggaran perpindahan yang sedikit.

Kekalahan 3-0 yang memalukan di tangan Aston Villa meletakkan penyekat pada permulaan mereka, tetapi mereka masih menduduki tempat keenam dalam liga ketika tawaran Andros Townsend dan Demarai Gray terus memberikan kesan.

Antara mereka yang bertengkar di puncak Liga Perdana dan membuatkannya kuat mungkin pasukan yang dimaksudkan oleh Ancelotti, seperti Manchester City, Chelsea, Liverpool dan Manchester United yang semua dipercayai mampu mencabar untuk gelaran Liga Juara-Juara musim ini.

Real Madrid juga dapat berada dalam campuran setelah berjaya sampai ke empat kempen terakhir terakhir.

Bila ditanya tentang prospek pasukannya kali ini, Ancelloti berkata: “Saya rasa tidak akan ada kejutan di antara kegemaran, mereka masih sama dan kita akan melihat apa yang akan berlaku pada bulan Mac.”