LaLiga Berita

Joan Laporta mengusahakan rancangan perpindahan besar untuk menandatangani ‘pembunuh’ dengan cepat

Edisi Rabu Mundo Deportivo telah menunjukkan ‘Pelan Haaland’ terpampang di seluruh halaman depan, dengan jelas menggambarkan pendirian Barcelona untuk menandatangani penyerang ‘pembunuh’ dari Borussia Dortmund.

Kelab Catalan sangat berminat untuk membawa bintang di pasaran perpindahan seterusnya, dengan presiden Joan Laporta mencari penyerang ‘pembunuh’ cepat untuk peningkatan mega di dalam dan di luar lapangan, dengan penyerang kian menjadi sasaran utama. Barcelona memang kekurangan di jabatan itu sejak menolak Luis Suarez keluar dan membiarkannya bergabung dengan Atletico Madrid terakhir.

Haaland kini menjadi ‘sasaran besar’ dan Laporta mensasarkan pemain BVB dalam pandangannya, walaupun nampaknya ada masalah di depan, dengan yang utama adalah masalah yuran perpindahan yang terlalu tinggi kerana klausa pemain Norwegia itu hanya berlaku pada musim panas depan.

Seterusnya adalah Mino Raiola yang semestinya akan menaikkan komisen dan pembayaran gaji untuk mempermaniskan kontrak untuk pemainnya dan juga menyusun poketnya sendiri.

Akhirnya ada ancaman yang ditimbulkan oleh Real Madrid sebagai persaingan yang paling besar untuk mendapatkan tandatangan orang Norwegia yang sangat didambakan – walaupun Laporta nampaknya mempunyai rancangan sendirinya.

Barca dan presiden mereka ingin menunjukkan kepada Haaland dan rombongannya bahawa perpindahan ke Camp Nou akan menjadi lebih baik dalam jangka masa sederhana kerana anak muda itu dapat terus mengembangkan kemahirannya yang sudah luar biasa disamping Lionel Messi, dan akhirnya muncul sebagai bintang baru Barcelona ketika pemain Argentina itu akhirnya memutuskan untuk keluar dari Barca.

Walaupun ini bererti gaji yang lebih rendah daripada yang dia dapat pada awalnya dari kelab lain, Haaland pasti akan mendapat pulangan kewangan yang tidak terukur dalam jangka panjang.

Barcelona juga banyak bertaruh pada Real Madrid lebih memilih untuk menandatangani Kylian Mbappe sebagai pilihan pertama mereka – memandangkan Haaland juga mahukan sebuah kelab yang benar-benar menginginkannya – ini nampaknya mungkin dapat mengguntungkan pihak Blaugrana.