Liga Perdana Berita

Sambutan Sir Alex Ferguson yang tegas dan berhati-hati terhadap cabaran gelaran Manchester United

Ini mungkin menghairankan kerana Manchester United sebenarnya dianggap sebagai pencabar gelaran Liga Perdana buat pertama kalinya sejak Sir Alex Ferguson bersara pada 2013.

Namun, memohon agar berbeza dengan beberapa anggota pasukan Old Trafford yang menghayal menjulang piala di Old Trafford kerana peningkatan prestasi di atas padang secara tiba-tiba ini, Sir Alex Ferguson dengan bijak memilih untuk berhati-hati menahan diri, enggan menjadi penumpang yang mengambang di awan mengenai peluang kejuaraan Manchester United di tengah-tengah penampilan mereka yang baru-bar ini mengagumkan.

Pasukan Red Devils telah mengumpul 26 mata dari 30 terakhir di Liga Perdana dan menduduki tempat serata dengan Liverpool di puncak, dengan bonus satu perlawanan tambahan untuk bermain ke atas pasukan Jurgen Klopp, yang akan dimainkan menentang Burnley minggu depan .

Liverpool, tanpa kemenangan dalam tiga perlawanan mereka sejak Krismas dan kemenangan di Turf Moor, dengan kening mereka dipetik setelah kekalahan yang tidak dijangka kepada Southampton, akan memastikan United pergi ke Anfield pada 17 Januari tiga mata di depan juara.

Dalam temu bualnya dengan Daily Mail, Ferguson memberikan keputusan pendek mengenai perlumbaan unk gelaran:

“Ini bukan jalan mudah untuk kembali mencabar liga. Ini adalah liga yang sukar hari ini.”

Ferguson memilih untuk memberi penghormatan kepada Marcus Rashford atas kerja amalnya semasa wabak koronavirus. Pemain United yang berusia 79 tahun itu sangat memuji Rashford dan rakan sepasukannya Juan Mata atas teladan mereka sebagai pemain bola sepak yang mengingati akar umbi mereka.

“Dia selalu menjadi anak yang baik,” kata Ferguson mengenai Rashford.

“Dia bergabung dengan kami ketika dia berusia sembilan tahun. Ketika kamu melihat tingkah laku, cara membawa diri dan kemampuan mengubah sesuatu, itulah dia. Dia mengerti.

“Dia berasal dari latar belakang kelas pekerja dan dia tahu bagaimana rasanya. Semasa saya di sekolah, anda makan malam percuma dan Marcus tahu bagaimana sebenarnya.

“Saya mengenali anak lelaki di United, Juan Mata, yang memberikan peratusan upahnya kepada badan amal.

“Lihatlah apa yang telah dilakukan Rashford. Tidak semua pemain bola keluar membeli kereta. Ada peratusan besar dengan hati yang besar. Orang bola sepak tidak menganggur.”