LaLiga Berita

Koeman membahas petunjuk Neymar mengenai Messi dan penjualan Messi oleh Presiden sementara

Jurulatih Barcelona Ronald Koeman telah memberikan maklum balasnya mengenai isu-isu penting mulai dari komen baru-baru ini yang dibuat oleh Neymar mengenai pergabungan dengan Lionel Messi, peluang gelaran LaLiga saingan Atletico Madrid sebelum pertembungan dengan Cadiz pada hari Sabtu dan pengakuan presiden sementara Carlos Tusquets bahawa dia memang sudah menjual Messi pada musim panas.

Pada perlawanan esok, Koeman mengatakan bahawa dia mengharapkan Cadiz akan memberi Barca “banyak bola”.

“Mereka nampaknya mengalami kesukaran untuk menang di tempat sendiri, tetapi mereka mendapat hasil yang baik, dan ini adalah tempat yang sukar di mana kita harus fokus untuk bermain di tahap terbaik dan menjaringkan,” tambahnya.

Tidak dapat dielakkan, Koeman ditanya mengenai komen dari bekas bintang Barca, Neymar, yang mengatakan pertengahan minggu bahawa pergabungannya dengan Lionel Messi mesti terjadi musim depan satu cara atau lain, yang pasti telah menimbulkan desas-desus usaha PSG untuk menandatangani pemain Argentina itu. Walau bagaimana pun, Koeman tidak memberikan matlumat mengenai perkara yang sensitif ini.

“Kami tahu keadaan Leo,” katanya. “Sekiranya ada sesuatu orang yang dapat menentukan masa depan mereka, itu adalah Leo. Saya tidak berminat dengan komen dari luar – hanya yang ada di dalam kelab – yang tidak membantu kita untuk memiliki ketenangan untuk memenangi perlawanan. Kami tidak dapat mengawal orang luar, tetapi dari dalam itu berbeza.”

“Sebagai kelab, anda harus selalu berusaha memiliki pemain terbaik di sini,” kata Koeman, ketika ditanya adakah dia ingin Neymar kembali ke Catalonia.

“Saya tidak suka bercakap secara individu, tetapi sebagai pemain, sebagai pelatih, saya menjelaskan bahawa saya suka menonton yang terbaik di dunia. Sekiranya mereka berdua berakhir di kelab yang sama, lebih baik lagi,” Koeman jelaskan.

Presiden sementara Carles Tusquets secara tidak sensitif telah mencetuskan kontroversi melalui kenyataannya sendiri semalam, ketika mengakui bahawa, dari segi ekonomi, mungkin lebih baik bagi Barcelona yang kekurangan wang untuk menjual aset mereka yang paling berharga ketika Messi menyatakan keinginannya untuk pergi Manchester City pada musim panas.

“Ini mungkin pendapat peribadinya dan saya menghormatinya, tetapi Leo mempunyai satu tahun kontraknya dan harus mengatakan [adakah dia mahu dijual]. Saya tidak suka memberikan komen mengenai semua komen yang ada,” tegas Koeman.

Pasukan Koeman ketinggalan sembilan mata di belakang Atletico Madrid, susulan kekalahan 1-0 kepada mereka di Wanda bulan lalu, dan dia ditanya sama ada pasukan Diego Simeone adalah pasukan pilihan untuk menjulang gelaran La Liga buat pertama kalinya sejak 2014.

“Atletico adalah pasukan yang kuat,” Koeman mengakui, “tapi ini musim yang panjang, dan kami harus terus berjuang setiap pertandingan dan berusaha untuk tidak kalah dalam pertandingan. Kita harus melihat positif dengan berusaha memenangi perlawanan dan tidak kehilangan mata. ”

Terakhir, mengenai kedatangan orang ramai yang dinanti-nantikan di stadium dalam penerbangan teratas Sepanyol, yang telah diperuntukkan untuk bulan Januari, Koeman mengatakan, “Semua negara mencari orang ramai untuk kembali [untuk menonton perlawanan], tetapi setiap negara harus memerhatikannya berdasarkan kesihatan. Kami bukan doktor, tapi mudah-mudahan kami akan segera memilikinya, walaupun kami tidak boleh memaksanya kerana kesihatan adalah perkara terpenting dalam hidup.”