Liga Perdana Berita

‘Jadual liga tidak berbohong’: Roy Keane yakin United akan sukar untuk ‘mengatasi Liverpool atau Man City dalam 12 bulan akan datang’

Roy Keane memang tidak ada keyakinan terhadap pertahanan Man United atau peluang gelaran mereka dan yakin mereka akan sukar untuk bersaing dengan Liverpool dan Man City musim depan.

Dalam temu bual dengan The Independent, Keane secara terang-terangan menjelaskan bahawa bekas kelabnya belum cukup baik dalam bidang pertahanan.

“Jadual liga tidak berbohong,” katanya, sebelum menambah bahawa United “sedikit kurang di belakang.”

Walaupun Manchester United kini berada dalam 13 permainan tanpa kekalahan setelah kemenangan Piala FA pada hari Sabtu ke atas Norwich, permulaan yang buruk untuk musim Liga Perdana Inggeris menjadikan mereka di tempat keenam dalam liga, masih lima mata dari Chelsea di tangga keempat.

Diakui United telah berjaya mengakhiri musim mereka dan menunjukkan lebih banyak janji untuk maju pada tahun 2020, terutama dengan kedatangan Bruno Fernandes yang telah memberi mereka kelebihan tambahan di lini tengah.

Ketibaan pemain pertahanan Harry Maguire tahun lalu telah melonjakkan pertahanan United di bahagian belakang walaupun pasukan Red Devils perlu mencari rakannya yang kuat dalam pertahanan tengah.

Kegembiraan dan cabaran utama musim ini sekarang sudah berakhir dengan Liverpool yang telah merampas gelaran juara Liga Perdana tahun ini dengan margin besar dari Manchester City di tempat kedua, yang juga membuka jurang besar ke tempat ketiga. Liverpool telah memenangi 28 dari 31 perlawanan mereka, dan kini berada 37 mata di hadapan Manchester United.

Oleh yang demikian, kelab-kelab kini berebut untuk menyiapkan pasukan mereka untuk musim baru yang akan dimulakan segera setelah musim ini secara rasmi selesai dan berdebu.

“Akan sukar untuk menentang Liverpool atau Man City selama 12 bulan akan datang,” kata Keane.

Ole Gunnar Solskjaer telah pun membuat banyak perubahan pada pasukan untuk pertandingan Piala FA Sabtu, namun mereka nampak perlahan untuk meneruskannya. Odion Ighalo membuka gol untuk tuan rumah, tetapi gol hebat dari Todd Cantwell membuat Norwich kembali dalam permainan, dan Canaries juga mempunyai beberapa peluang setelah itu.

United akhirnya menurunkan Canary dalam masa tambahan, dengan Harry Maguire memenangi kemenangan terakhir. Akhirnya bukan permainan yang sangat mengagumkan dari United.

Keane mungkin betul dengan menyuarakan pendapatnya yang jujur. Nampaknya Manchester United masih sedikit jauh lagi untuk teruskan perjuangan sebelum mereka dapat menawarkan tentangan serius melawan Liverpool dan Machester City musim depan untuk kejayaan Liga Perdana.

Tidak lupa juga cabaran serius yang akan ditempuh dari pasukan seperti Chelsea yang baru diperkuat dan skuad lain yang ingin mendapatkan piala Liga Perdana musim baru.