Berita

Temui Sarah Essam, bintang bola sepak wanita Arab

DARI FIFA.COM:

Sarah Essam menjadi tajuk utama pada tahun 2017 setelah menjadi wanita Mesir dan Arab pertama yang bermain di Liga Perdana Wanita FA. Pemain yang berbakat itu baru-baru ini mendapat pujian orang ramai mengenai kepulangannya ke Mesir setelah memberikan reaksi yang kuat terhadap kritikan domestik dan memuji langkah-langkah kesihatan yang diambil oleh pihak berkuasa Mesir dalam memerangi wabak COVID-19. Dengan melakukannya, dia menunjukkan bahawa tinggal di luar negeri sama sekali tidak mengurangi cintanya terhadap Mesir.

Ditanya mengenai asal usul perjalanan bola sepaknya, Essam berkata, “Membesar, saya bermain bola sepak dengan adik saya. Saya satu-satunya gadis di antara sekumpulan lelaki yang mengambil bahagian dalam kickabout. Saya suka bola sepak walaupun saya mahir bermain bola keranjang, tetapi saya sememangnya menyukai cabaran dan saya tidak teragak-agak untuk memilih bola sepak berbanding sukan lain.

“Dari masa ke masa saya memperoleh lebih banyak kemahiran dalam bersaing dengan budak lelaki sehingga saya menjadi lebih hebat daripada mereka. Rasanya sangat indah untuk mendapatkan pengiktirafan budak lelaki terhadap kemampuan bola sepak saya, terutama dalam masyarakat yang selalu menganggap bola sepak sebagai ‘permainan budak lelaki’ ‘ . Saya menghadapi tentangan daripada keluarga saya yang pada awalnya berpendapat bola sepak tidak akan menjadi persekitaran yang tepat bagi saya. ”

Sarah terus menempuh jalan yang sukar itu dan memutuskan untuk bergabung dengan kelab Wadi Degla, di mana dia segera dinaikkan pangkat menjadi pasukan pertama. Dia kemudian menerima panggilan kepada pasukan kebangsaan Mesir, yang sedang bersiap untuk Piala Negara-negara Afrika CAF 2016. “Saya merasakan semuanya berjalan lancar. Saya bangun pada pukul lima pagi untuk memulakan latihan agar dapat bersiap secara fizikal dan teknikal, tetapi saya terkejut ketika saya dikeluarkan dari senarai skuad terakhir untuk kejohanan. ”

Namun, Sarah tidak berputus asa, percaya bahawa usahanya akhirnya akan terbayar. Dua tahun kemudian, dia mengemas begnya dan memutuskan untuk menemani kakaknya ke England untuk mencari percubaan dengan kelab Inggeris. “Saya mengetuk setiap pintu dan akhirnya menjalani percubaan dengan beberapa kelab yang berbeza, sehingga akhirnya saya menandatangani kontrak dengan Stoke City pada tahun 2017 pada saat terbaik dalam karier saya. Saya sangat gembira dapat mencapai titik di mana saya dapat menunjukkan potensi saya. ”

Walaupun terdapat banyak perbezaan antara kehidupan di Mesir dan Inggris, Sarah tahu bahawa menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya akan menjadi prasyarat untuk berjaya.

“Saya tahu itu akan menjadi sukar, tetapi saya termotivasi secara psikologi dan mental untuk melakukan peralihan utama ini. Saya harus mengakui bahawa penyesuaian cepat ini tidak akan mungkin berlaku tanpa bantuan yang saya dapatkan dari rakan sepasukan saya. Mereka menyokong saya dalam latihan dan permainan. Mereka bukan sahaja rakan sepasukan, tetapi juga rakan karib dengan siapa saya terus berhubung semasa saya di Kaherah. ”

Setelah profesional, pemain harus menumpukan sebahagian besar masa mereka untuk bola sepak. Tetapi Sarah, yang berkorban besar untuk permainan dan kelabnya, tidak meninggalkan tujuan akademiknya. “Saya telah berusaha keras untuk bermain bola sepak, tetapi saya tidak pernah berhenti belajar di universiti. Saya belajar kejuruteraan awam di England walaupun banyak orang mengatakan kepada saya bahawa sukar untuk mendamaikan bola sepak dan kuliah. Saya memutuskan untuk mengambil menghadapi cabaran dan saya terus melakukan yang terbaik di kedua-dua bidang. Saya mahu berkhidmat untuk negara saya dengan bermain secara profesional, dan saya juga mahu memperoleh ijazah perguruan untuk masa depan saya. ”

“Hari saya bermula lebih awal. Saya menyediakan makanan sepanjang hari pada pukul enam pagi dan kemudian menaiki kereta api ke universiti, yang terletak di bandar lain. Dari situ saya kemudian pergi ke Stoke. Saya biasanya bersarapan di kereta api , di mana saya juga belajar. Saya telah memutuskan untuk mengabdikan hidup saya kepada nafsu saya. Walaupun pada hari cuti, saya tidak berada di sofa saya menonton TV, tetapi lebih bersenam untuk tetap dalam keadaan baik. Saya tidak menganggap ini sebagai berkorban, kerana saya melakukan apa yang saya suka. ”

Essam menikmati pengalamannya di England, di mana kegembiraan Liga Super Wanita mengingatkannya pada aksi Liga Perdana yang mendebarkan yang biasa dia tonton di TV yang tumbuh di Mesir. “Ya, permainan wanita telah berlangsung dengan luar biasa dalam beberapa tahun terakhir. Semua pemain tahu bahawa banyak peminat menonton mereka dan mengharapkan untuk melihat kualiti di lapangan. Saya rasa kami bekerja keras dan menunjukkan kebolehan kami yang hebat dalam permainan, yang pada gilirannya memotivasi peminat untuk keluar dan menyokong kami. ”

Ditanya mengenai nama panggilannya dan foto Instagram yang dia bagikan ketika berpose dengan papan catur luar yang besar, Essam menjelaskan: “Mo Salah dan saya pindah ke England pada tahun yang sama – kami juga menandatangani kontrak dengan Liverpool dan Stoke pada bulan yang sama.

“Setelah nyanyian Mo di Liverpool menjadi sangat popular, peminat Stoke memulai yang serupa dengan saya, ‘Oh Sarah, permaisuri Mesir’. Mereka menganggap saya versi wanita Mo, yang hebat. Tidak ada yang mengalahkan disebut ‘orang Mesir permaisuri ‘. “