Kolum

Piala AFF Suzuki 2018 : 5 Perkara Yang Kita Belajar – Malaysia vs Myanmar

Malaysia berjaya menjalankan tugas dengan baik apabila berjaya menewaskan Myanmar untuk menempah tiket ke peringkat seterusnya. Dua gol daripada Zaquan Adha dan satu gol daripada Norshahrul Idlan Talaha sudah cukup untuk memberi kemenangan selesa buat skuad negara.

Berikut adalah 5 perkara yang kita belajar daripada perlawanan ini ;

1. Tugas berjaya dilaksanakan dengan baik!

Anak buah Tan Cheng Hoe melangsaikan kerja mereka dengan baik walaupun berhadapan tekanan dimana mereka perlu menang untuk layak ke peringkat separuh akhir. Barisan pemain negara dilihat lebih tenang dalam mengawal permainan walaupun diasak beberapa kali oleh pemain Myanmar. Tambahan pula, penukaran dibahagian penjaga gol gawang ternyata memberi impak positif apabila Farizal Marlias berjaya menepis keluar beberapa cubaan berbahaya daripada Myanmar.

2. Sentuhan Sumareh

Pemain naturilisasi pertama negara ini dilihat tidak berada pada tahap terbaik seawal permainan. Sering kehilangan bola dan gopoh dalam mengawal permainan. Tetapi itu hanya bersifat sementara apabila beliau mula berada pada aksi yang terbaik selepas 15 minit perlawanan. Beberapa kali dilihat mengucar kacirkan pertahanan lawan dengan larian solo beliau. Sumareh mempunyai dua peluang untuk menjaringkan gol pertama pada kejohonan ini apabila sepakan gunting beliau terkena palang gol Myanmar manakala cubaan kedua berjaya diselamatkan oleh penjaga gol Myanmar, Z. Kyaw.

3. Pertahan Yang Lebih Kemas

Pertahan skuad kebangsaan dilihat lebih kemas pada perlawanan kali ini dengan beberapa kali menafikan cubaan Myanmar pada pintu gol Malaysia.

4. Keserasian Penyerang

Malaysia menurunkan Norshahrul Idlan Talaha dan Zaquan Adha pada perlawanan kali ini ternyata membuahkan hasil apabila mereka dilihat serasi dalam menjalankan tugas masing-masing. Diapit pada bahagian sayap adalah Safawi Rasid dan Sumareh yang banyak membuat larian-larian pantas bagi mengelirukan pertahan Myanmar. Satu gol daripad Norshahrul dan dua gol daripada Zaquan Adha sudah cukup untuk membuktikan bahawa penyerang senior kita masih berbisa.

5. Lautan hitam kuning membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil

Lebih 80,000 penyokong yang turun ke Stadium Nasional Bukit Jalil bagi menyokong pasukan negara yang berjaya menewaskan Myanmar, 3-0. Sokongan dan dokongan daripada semua peminat negara menjadi pemangkin kepada kebangkitan Harimau Malaya setelah tewas 2-0 ke atas Vietnam dan menempah jalan sukar pada kejohanan kali ini apabila nasib mereka ditentukan pada perlawanan terakhir ini. Skuad negara berjaya membuat para penyokong gembira dan menikmati kemenangan ini sebelum mengetahui lawan Harimau Malaya di peringkat separuh akhir.