Malaysia Berita

Pemain yang terlibat boleh digantung daripada sertai Sukan Asia

Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) bersedia mengambil tindakan tegas termasuk menggantung serta merta mana-mana pemain dan pegawai daripada kedua-dua pasukan yang didapati bersalah terbabit dalam insiden pergaduhan dalam perlawanan persahabatan antara Malaysia dan UAE B-23, Jumaat lalu.

Setiausaha Agung AFC, Datuk Windsor Paul John berkata, pihaknya perlu meneliti sepenuhnya insiden pergaduhan itu sebelum sebarang keputusan dibuat.

“Kita masih menunggu laporan penuh insiden itu daripada FAM, kita tidak boleh membuat andaian siapa betul dan siapa salah. Siapa yang salah kita akan ambil tindakan tidak kira pemain Malaysia atau pemain UAE.

“Jika kita mahu ambil tindakan, kita tak perlu tunggu sehingga Sukan Asia selesai, jika kita dapat membuat keputusan awal, hukuman itu akan dijatuhkan serta merta, tidak boleh tangguh. Kita lihat seperti insiden pemain Uruguay, Luis Suarez yang digantung perlawanan Piala Dunia 2014 serta-merta, tidak perlu tunggu kejohanan itu berakhir.

“Bagaimanapun, jika ada hukuman dikenakan, kita tidak akan menggantung pasukan kerana ini bukan kesalahan berkaitan tipu umur atau mengatur perlawanan, tindakan ini hanya membabitkan pemain dan pegawai saja jika bersalah,” katanya kepada Berita Harian.

Disebabkan insiden pergaduhan itu, pengadil perlawanan, Suhaizi Shukri terpaksa menghentikan perlawanan lebih awal untuk memberikan kemenangan 2-0 kepada skuad muda negara hasil jaringan Safawi Rasid dan Akhyar Rashid.

Tambah Windsor, apa yang lebih mengecewakannya ialah apabila ada pegawai yang turut sama terlibat dalam pergaduhan itu.

“Kita faham, ini perlawanan akhir untuk kedua-dua pasukan sebelum ke Sukan Asia, jadi setiap pemain pasti bersungguh-sungguh untuk merebut tempat. Tapi apa yang mengecewakan apabila pergaduhan itu membabitkan pegawai dan pemain simpanan yang menjadikan keadaan lebih buruk.

“Jika pemain bergaduh dalam padang, ia di bawah bidang kuasa pengadil untuk ambil tindakan, beliau boleh terus hentikan permainan. Saya berharap semua pihak ambil iktibar daripada insiden ini daripada berulang,” katanya.

Sementara itu, Persekutuan Bolasepak UAE (EFA) telah pun membuat keputusan rasmi dengan menggugurkan pemain yang mencetuskan pergaduhan iaitu Mohammaed Khalfan Al-Harazi daripada menyertai Sukan Asia 2018.

Kim Swee pula akan menyenaraikan 20 pemain ke Sukan Asia sebelum berlepas ke Jakarta hari ini bagi menghadapi kempen Kumpulan E menentang Kyrgyzstan pada Rabu ini sebelum bertemu juara bertahan Korea Selatan (17 Ogos) dan Bahrain (20 Ogos).