Eropah Berita

Selain Arnautovic, Mourinho mahukan Golovin

Sebelum ini ketua jurulatih Manchester United, Jose Mourinho dilaporkan berada di Innsbruck bagi memantau prestasi pemain West Ham, Marko Arnautovic dengan lebih dekat ketika Austria tewaskan Rusia 1-0.

Namun menurut SunSport, Mourinho sebenarnya sedang meneliti aksi Alekandr Golovin yang tersenarai dalam pasukan kebangsaan Rusia.

Golovin yang bernilai 15 juta pound dikatakan bakal menggantikan Juan Mata di bahagian tengah musim akan datang.

Selain pemain Shakhtar Donetsk, Fred yang semakin hampir menandatangani kontrak dengan Man United, Golovin pula dilihat sebagai pemain yang paling kurang berisiko.

Mourinho sendiri terkesan dengan prestasi Golovin ketika CSKA Moscow berdepan Man United dalam saingan peringkat kumpulan Liga Juara-juara Eropah tahun lalu.

Golovin merupakan salah seorang pemain yang membantu negaranya memenangi Kejohanan Eropah Bawah 17 tahun pada tahun 2013.

Dua tahun kemudian beliau membuat penampilan kali pertama untuk CSKA Moscow dan hanya berusia 18 tahun ketika itu.

Pada tahun yang sama, Golovin sekali lagi membantu negaranya ke peringkat akhir Kejohanan Eropah Bawah 19 tahun namun tewas kepada Spain 2-0.

Tidak cukup dengan itu, beliau menjaringkan gol menentang Belarus ketika membuat penampilan kali pertama untuk Rusia, malah menjuarai liga dalam musim pertamanya di CSKA.

Golovin juga merupakan sebahagian daripada pasukan Rusia yang beraksi di Euro 2016 dan musim ini beliau membantu CSKA mara sehingga ke suku akhir Europa League.