Malaysia Kolum

Selangor sah mencari import tengah baru, siapa bakal digugurkan?

Pengendali Selangor, Nazliazmi Nasir telah mengesahkan bahawa beliau mahu mencari seorang pemain import tengah baru untuk memperkasakan skuad Red Giants apabila jendela perpindahan kedua dibuka pada minggu depan.

Komen tersebut dibuat selepas kekalahan 0-2 mereka menentang Johor Darul Ta’zim di Johor Bharu malam semalam. Jaringan gol daripada dua bekas pemain Selangor, Hazwan Bakri dan Nazmi Faiz, berjaya membantu skuad Southern Tigers meraih tiga mata penuh.

“Kemungkinan besar kita akan membuat pertukaran tetapi bergantung kepada keputusan pihak pengurusan dan mungkin akan ada perbincangan. Bagi pandangan saya, Selangor memerlukan pemain import yang boleh mengimbang di setiap posisi terutama tengah.

“Ia penting kerana selepas ini kita akan berdepan pasukan yang kuat apabila pusingan kedua bermula dan paling utama persiapan separuh akhir Piala FA berdepan PKNS FC,” kata Nazliazmi, menurut laporan Berita Harian.

Pendedahan ini menimbulkan persoalan seterusnya – siapa pemain import Selangor yang bakal digantikan? Secara logiknya, calon paling tepat untuk digantikan sudah tentu Alfonso de la Cruz, yang gagal memberi sebarang impak bersama skuad Red Giants musim ini.

Pemain berbangsa Sepanyol itu dibawa masuk pada saat-saat terakhir sebelum jendela perpindahan pertama ditutup, namun Alfonso gagal memenuhi keperluan Selangor dari segi corak taktikal mereka di atas padang. Sepanjang kariernya, Alfonso bermain sebagai seorang pertahanan tengah, namun dia dibawa masuk oleh Selangor untuk menjadi ‘defensive midfielder’ – posisi yang jelas tidak sesuai dengan gaya permainan bekas CD Ebro itu.

Pemain import lain seperti Evan Dimas dan Ilham Udin wajar dikekalkan kerana kedua-dua individu tersebut semakin serasi dengan corak yang diterapkan oleh Nazliazmi. Baru-baru ini, Evan Dimas memainkan peranan yang besar dalam membantu Selangor mara ke separuh akhir Piala FA, manakala Ilham Udin sudah mula mencari rentak selepas jarang diberi peluang beraksi dalam kesebelasan pertama bermain di bawah P. Maniam.

Hakikatnya adalah, barisan pemain muda yang digunakan oleh mereka sejak kebelakangan ini mempunyai potensi yang cukup besar. Tetapi buat masa sekarang, Selangor tetap memerlukan seorang pemain yang mampu beroperasi sebagai jentera ‘defensive’ mereka di bahagian tengah.

Namun, proses mencari individu tersebut perlu bermula dari sekarang kerana jika isu ini dibiar sehingga penghujung jendela perpindahan kedua, kualiti pemain import baru mereka, seperti Alfonso de la Cruz, akan menjadi masalah semula.