Malaysia Kajian & Analisis

Analisis: Marcos Antonio hero tak didendang JDT, pemain muda Kelantan curi tumpuan

Johor Darul Ta’zim turun ke Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu dengan misi untuk mengukuhkan cengkaman Liga Super.

Awal permainan bermula dengan Kelantan menyerang habis-habisan pasukan JDT. Tanpa menunggu lama, Mohammad Ghaddar membuka jaringan awal sebelum Safiq Rahim menyamakan kedudukan sebelum tamat separuh masa pertama.

Masuk separuh masa kedua, permainan kedua-dua pasukan tampak seimbang. Namun dapat dilihat Johor Darul Ta’zim lebih menguasai permainan. Natxo Insa muncul hero Harimau Selatan apabila menjaringkan gol pada minit ke-82.

Berikut adalah beberapa perkara yang kami perhatikan sepanjang perlawanan tersebut:

Pemain muda Kelantan curi tumpuan dengan aksi yang bersemangat

Satu persembahan yang memukau oleh pemain muda Kelantan. Mereka bermain dengan penuh semangat dan energetik. Kita dapat lihat bahagian tengah Red Warriors memberi tekanan kepada trio midfielder JDT dengan berkesan. Hasil daripada tekanan berterusan, mereka dapat menggerakkan beberapa serangan balas sehingga dapat menghasilkan gol.

Hazwan Bakri terus tumpul di hadapan gol

Johor Darul Ta’zim beberapa kali dapat menewaskan perangkap offsaid pasukan Kelantan. Hazwan Bakri mendapat umpanan yang cantik namun tiada penyudah yang dapat disudahkan. Beliau juga dilihat tidak efektif dalam perebutan bola di udara.

Mohammad Ghaddar perlu perbaiki 'decision-making'

Meskipun menjaringkan gol Kelantan, Ghaddar tampak bergelut dengan gaya permainan Kelantan yang menggunakan corak tekanan tinggi dan tempo laju. Beberapa serangan balas Kelantan disia-siakan oleh Ghaddar yang lambat membuat keputusan untuk  menghantar bola kepada rakan pasukan.

Marcos Antonio hero tak didendang JDT

Permainan pantas oleh anak buah Fajer Ebrahim jelas membuatkan benteng pertahanan JDT kucar-kacir. Namun, Marcus Antonio menunjukkan kelebihan dari segi pengalaman dan fizikal beliau dalam menghadapi serangan Kelantan. Beliau juga berjaya mengekang beberapa larian-larian pemain Kelantan yang mampu mengancam gawang JDT.

Safiq Rahim tenggelam

Walaupun menghadiahkan satu gol sebelum separuh masa pertama untuk Harimau Selatan. Tekanan tinggi daripada pemain-pemain Kelantan menyebabkan Safiq Rahim tenggelam pada malam ini. Beliau kelihatan bergelut untuk mengawal bahagian tengah JDT. Separuh masa kedua beliau ditukarkan dengan Nicolas Fernandez.