Asia AFC U23 Championship

“Sejarah yang tidak akan dilupakan” – TMJ ucapkan tahniah kepada OKS dan skuad Malaysia

“Sejarah ini tidak akan dapat dilupakan oleh seluruh rakyat Malaysia.”

Itu kata-kata yang diutarakan oleh Tunku Ismail ibni Sultan Ibrahim, selaku presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) kepada Datuk Ong Kim Swee dan pemain skuad B-23 tahun Malaysia yang berjaya mencipta sejarah di China.

Anak buah OKS berjaya mara ke peringkat suku akhir di pentas kejohanan AFC B-23 tahun buat kali pertama dalam sejarah dan bangkit menunjukkan aksi yang cukup cemerlang menentang Korea Selatan petang tadi, meskipun akhirnya tewas 2-1.

“Saya ingin mengucapkan tahniah dan syabas di atas kejayaan skuad kebangsaan B23 melangkah sehingga peringkat suku akhir dalam Kejuaraan B-23 AFC 2018,” kata TMJ, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh FAM.

“Walaupun kita berasa kecewa dengan keputusan hari ini, semua pemain dan barisan kejurulatihan patut berasa bangga dengan pencapaian anda semua. Anda semua telah berjaya mencipta sejarah untuk mewakili negara sehingga berada di peringkat ini. Sejarah ini tidak akan dapat dilupakan oleh seluruh rakyat Malaysia.

“Keputusan hari ini perlu diambil sebagai satu pengajaran untuk meningkatkan lagi ilmu anda pada masa akan datang dan melakukan yang terbaik untuk negara. Sekali lagi saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah dan syabas kepada pemain dan barisan kejurulatihan skuad kebangsaan bawah 23 tahun. Kami sentiasa bersama anda dan bangga dengan pencapaian anda semua,” tambah TMJ.

Korea Selatan berjaya mengejutkan skuad Malaysia seawal minit pertama apabila Cho Jae Wan membuka tirai dengan gol yang cantik. Namun, Malaysia bangkit semula di babak kedua dan berjaya mendapatkan gol penyamaan pada minit ke-67 melalui N. Thanabalan.

Malangnya, Korea Selatan akhirnya sempat menjaringkan gol kemenangan melalui Han Seung Gyu pada minit ke-85, sekaligus merangkul slot separuh akhir, di mana mereka akan bertemu dengan Uzbekistan.