Liga Super Malaysia Sukan SEA

Safawi harap pintu untuk menyertai skuad Malaysia U22 masih terbuka

Pemain pasukan Johor Darul Takzim (JDT), Safawi Rasid berharap pintu menyertai skuad Malaysia U22 tidak tertutup selepas ini walaupun beliau gagal melapor diri untuk mewakili negara dalam saingan Kelayakan AFC U23 di Bangkok yang baru berakhir kelmarin.

Safawi juga mengatakan bahawa dia sudah bersedia untuk berkhidmat andai dipanggil sekali lagi untuk menyertai skuad Malaysia U22 yang akan menghadapi saingan Sukan SEA 2017 bulan depan bagi memastikan pingat emas acara bola sepak menjadi milik negara.

Pemain yang berasal dari Terengganu itu yakin pasukan JDT akan memberi lampu hijau untuk membolehkan beliau beraksi dalam saingan Sukan SEA bulan depan meskipun berdepan dengan jadual padat Liga Malaysia.

Sementara itu, Ong Kim Swee berkata, kejayaan layak ke saingan AFC U23 itu adalah pencapaian terbaik skuad peringkat remaja biarpun ia hanya pusingan kelayakan dan ia dianggap sebagai satu kejayaan bermakna.

“Sudah tentu kejayaan ini lebih menarik selepas ini terutamanya ia memberi semangat kepada pasukan dalam menghadapi saingan Sukan SEA tak lama lagi.

“Namun saya ketepikan dahulu kejayaan ini untuk fokus kepada Sukan SEA serta perancangan hala tuju pasukan untuk kejohanan AFC pada Januari tahun depan,” katanya

Menurutnya, dia menjangkakan tekanan lebih besar namun berharap pasukan menganggap tekanan itu satu perkara yang positif.

Skuad bola sepak bawah 22 tahun negara bakal menerima hadiah istimewa, berikutan kejayaan mara ke pusingan akhir Kejuaraan Bawah 23 tahun (B-23) Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2018.

Hadiah ‘rahsia’ itu akan diumumkan Presiden FAM, Tunku Ismail Sultan Ibrahim. Berita itu disampaikan oleh Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin, yang menyambut kepulangan pemain di di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

“Berdasarkan peruntukan yang ditetapkan oleh FAM membabitkan kelayakan ke kejohanan secara merit, kita akan memberikan insentif sebanyak RM6,000 kepada semua pemain skuad B-22 dan pegawai pasukan yang mencipta kejayaan besar.

“Namun, berita lebih gembira akan disampaikan oleh Presiden, Tunku Ismail selepas saya membawa barisan pemain berjumpa menghadap dalam masa terdekat,” katanya.

Setakat ini, apa yang pasti, pemain terbabit sudah dijanjikan ganjaran wang tunai selepas menjuarai Kumpulan H pusingan kelayakan, sekali gus mengesahkan tempat sebagai 16 pasukan terbaik Asia pada temasya yang akan berlangsung di China pada Januari depan.