Berita

Carabao Group menyatakan minat untuk menaja pasukan JDT

Sebuah syarikat yang merupakan antara penaja utama kelab bola sepak Chelsea kini sedang meninjau prospek menaja kelab Johor Darul Ta’zim (JDT).

Pemilik JDT, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkata pemilik Carabao Group, Pairoj Piempongsant akan melawat Johor bulan depan untuk melihat secara dekat rancangan masa depan JDT serta pelan stadium baharu kelab itu.

“Saya teruja apabila pemilik Carabao Group Public Co. Ltd, Pairoj Piempongsant yang merupakan salah satu penaja utama Kelab Bolasepak Chelsea dapat melihat potensi yang ada pada Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) dan ingin menaja JDT dan negeri Johor.”

“Beliau akan datang ke Johor pada bulan Ogos ini untuk melihat pelan stadium baru JDT dan juga pelan kelab bolasepak JDT. Beliau amatberminat untuk menaja JDT. Saya begitu teruja apabila kelab kecil yang telah kita bina selama ini mencipta sejarah setiap hari dan juga semakin dikenali dunia serta ada ‘world top brand’ yang berkeinginan untuk menaja kita.
Saya juga telah berjumpa dengan Menteri Luar Singapura Dr. Vivian Balakrishnan dan Pengerusi kelab Chelsea, Bruce Buck.”

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Bruce Buck dan pihak kelab bolasepak Chelsea yang sudi menjemput saya untuk menyaksikan perlawanan pada malam ini dan menyatakan berpotensi untuk bekerjasama dengan JDT pada masa akan datang.”

 

 

Mengenai Carabao Group 

Carabao Group merupakan sebuah syarikat minuman bertenaga yang berpengkalan di Thailand. Syarikat ini turut mempunyai cawangan di Kemboja, Laos, Myanmar dan Vietnam. Carabao Group sebelum ini dikenali sebagai Carabao Tawandang Company.

Carabao Tawandang Company adalah usaha sama bersama restoran Jerman Tawandang Brewery. Pemegang saham utama termasuk  Sathien Setthasit, Cik Nutchamai Thanombooncharoen dan Encik Yuenyong Opakul atau Aed Carabao.

Antara produk minuman yang dikeluarkan oleh syarikat Carabao Group

Carabao Tawandang Company telah ditubuhkan dan diperbadankan pada 22 Ogos 2001 untuk menjalankan perniagaan utama pembuatan dan pengedaran minuman tenaga di bawah nama “Carabao Dang” bersama dengan minuman lain. Modal permulaan pada masa penubuhannya adalah satu juta Baht. Carabao Tawandang Co. Ltd. melancarkan produk minuman tenaga di bawah jenama “Carabao Dang” pada 28 Oktober 2002.

Nama “Carabao Dang” berasal dari persatuan kumpulan “Carabao”, digabungkan dengan Restoran Tawantha Brewery Jerman dan dipasarkan dengan slogan “Carabao Dang: The Spirit Fighting.”

Dengan pertumbuhan perniagaan yang berterusan dan konsisten, kumpulan pemegang saham meramalkan keperluan untuk mengembangkan strategi kami untuk model perniagaan bersepadu, mulai dari pengeluaran dan pemasaran kepada pengedaran minuman tenaga dan minuman lain kepada kepuasan pengguna.

Syarikat ini telah didaftarkan sebagai syarikat terhad di Thailand pada 28 Ogos 2013, dan telah mencatatkan penukarannya kepada syarikat berhad awam pada 8 Julai 2014. Mereka bersedia untuk disenaraikan di Bursa Saham Thailand pada 21 November 2014.

Syarikat ini mempunyai potensi untuk bekerjasama dengan JDT pada masa akan datang.